Acasă SĂNĂTATE PATRU CAZURI DE GRIPĂ SEZONIERĂ CONFIRMATE ÎN DÂMBOVIŢA

PATRU CAZURI DE GRIPĂ SEZONIERĂ CONFIRMATE ÎN DÂMBOVIŢA

de STIRI TARGOVISTE DAMBOVITA

“În  intervalul  1-13 ianuarie 2019, în urma centralizării datelor colectate de la furnizorii de servicii medicale, au fost diagnosticate 905 cazuri de îmbolnăviri prin afecţiuni respiratorii, din care 133 de cazuri internate.”- se precizează într-un comunicat al DSP Dâmboviţa.

De la începutul sezonului de supraveghere şi până la data de 14 ianuarie 2019, au fost confirmate de către laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti, patru cazuri de gripă sezonieră, din care trei cazuri cu virus gripal A  subtip H1pdm 09 si un caz cu virus gripal A subtip H3. Toate cazurile de gripă au fost înregistrate la personae adulte ,trei fiind domiciliate in mediul urban şi un caz din mediul rural, persoane neimunizate antigripal.

            Situaţia privind gripa şi infecţiile virale ale căilor respiratorii superioare este sub supraveghere epidemiologică şi monitorizare permanentă, iar la acest moment, conform criteriilor de  evaluare a formelor de manifestare, în judeţul nostru se desfăşoară o activitate gripală sporadică.

            Gripa este o boală infecţioasă acută cu potenţial epidemic crescut, care se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferite obiecte contaminate cu secreţiile nazofaringiene ale persoanei bolnave.

            În acest context, pentru a evita îmbolnavirea , specialiştii fac următoarele recomandări:

-nasul şi guravor fi acoperite cu batista personal în timpul strănutului sau al tuşitului;

-mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât dupace a fost spălată cu apă şi săpun;

-se vor evita aglomeraţiile umane;

-se va evita contactul apropiat cu persoanele care prezintă semene clinice evidente de afecţiuni respiratorii (febră, ochi congestionaţi, tuse, strănut);

-curăţaţi şi dezinfectaţi frecvent suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor.

            Dacă o persoană prezintă semene de boală, se va izola de restul familiei şi se va prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutce. Se recomandă imunoprofilaxia cu vaccinuri antigripale, dar numai după un consult medical şi numai prin intermediul unui cabinet de medicină de familie.

            În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a persoanelor cu risc mare de a contact  şi de a face complicaţii grave, în Dâmboviţa au fost vaccinate 53424 de persoane.

You may also like

Lasă un Comentariu