O anume doză de prevedere și puțină pregătire pentru ce ar putea merge prost, n-au stricat și nu vor face rău niciodată. Sau, cum a condensat, în înțelepciunea sa milenară, poporul român acest concept: ”paza bună trece primejdia rea”! Și aici vorbim de ultimele discuții la nivel european privind strategia de pregătire și gestionare a crizelor, concentrându-se pe măsuri civile.
O temă extrem de importantă și mereu în actualitate, abordată din păcate de multe canale media de o manieră panicardă, totul fiind pus pe seama războiului de la graniță. Deși în fond nu vorbim despre o noutate, dimpotrivă, un subiect reluat la nivelul conducerii Departamentului pentru Situații de Urgență ori de câte ori comunități întregi au trecut prin situații limită- cutremur, inundații, furtuni violente.
Pe scurt, Comisia Europeană a cerut cetăţenilor europeni să aibă la domiciliu un kit de urgenţă pentru a le asigura supravieţuirea timp de cel puţin 72 de ore. Măsură care face parte din noua strategie a UE de îmbunătăţire a pregătirii pentru criză, care include şi înfiinţarea unui nou centru de coordonare şi management al Uniunii Europene pentru a asigura un răspuns coordonat între statele membre, atât la nivel civil, cât şi la nivel militar. Este adevărat, discuția a venit pe fondul unui peisaj geopolitic mai turbulent din cauza agresiunii ruse în Ucraina, dar și al impactului dramatic al schimbărilor climatice asupra Europei.
Ce ar trebui să conţină „trusa de urgenţă” recomandată de UE ?
O rezervă de apă îmbuteliată (minim 5 litri de persoană), alimente usor de preparat si preferabil neperisabile, un radio cu baterie, lanternă, baterie de schimb pentru telefonul mobil, un aragaz sau aragaz portabil (şi gaz îmbuteliat), combustibil, chibrituri, numerar, ceva medicamente, pastile de iod, bandă adezivă, un stingător de incendiu și articole de igienă. Nimic ieșit din comun ori prea costisitor!
Sigur, în cadrul UE situaţia nu este peste tot aceeaşi ca în Spania, Portugalia sau Grecia, unde dezastrele naturale precum incendiile lovesc mai frecvent iar conținutul trusei ar putea să varieze în funcţie de statul membru.
Este însă o cerință de bun simț care pentru mulți s-ar putea dovedi salvatoare în situații limită! Potrivit datelor Eurobarometrului, jumătate din populaţia europeană nu are suficientă hrană acasă pentru mai mult de trei zile, iar 40% depinde de gaz pentru gătit şi încălzirea locuinţelor în caz de urgenţă.
Dincolo de recomandarea trusei de urgenţă, planul Comisiei Europene include crearea unui nou Centru de coordonare care va completa actualul Centru de coordonare a situaţiilor de urgenţă al UE. Comisia propune 30 de acţiuni pentru a îmbunătăţi anticiparea riscurilor, a analiza mai bine ameninţările din UE şi a colabora îndeaproape cu statele membre ca răspuns, inclusiv o cooperare îmbunătăţită între sectoarele civil şi militar. Responsabilii europeni pledează pentru stabilirea unui „cadru civil-militar” pentru a creşte pregătirea şi coordonarea între autorităţile naţionale, astfel încât rolurile să fie definite pentru a îmbunătăţi eficienţa în faţa ameninţărilor precum atacurile hibride. Pe lângă acest plan, Comisia propune exerciţii şi simulări pentru a testa capacitatea de reacţie a societăţii europene.
Deci lucrurile sunt mult mai complexe decât par la prima vedere iar chestiunea va trebui tratată cu cea mai mare responsabilitate!