vineri , 24 mai 2019
Home / EDITORIAL / PENSII SPECIALE ŞI ALTE CADOURI PENTRU “SACRIFICIUL” ALEŞILOR LOCALI

PENSII SPECIALE ŞI ALTE CADOURI PENTRU “SACRIFICIUL” ALEŞILOR LOCALI

        Într-o mare dar deloc justificată  grabă, Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul Codului administrativ. Vorbim despre o lege –mamut, cu  peste 600 de articole ,  iniţiată de parlamentarii PSD şi care a întrunit  85 de voturi “pentru”, 21 – “împotrivă” şi 11 abţineri, adică strict voturile majorităţii. Trebuie spus că, din cele 176 de amendamente respinse, incluse însă în raportul comisiei, plenul nu a adoptat niciunul, dar a votat patru modificări  formulate chiar în şedinţa de  vot  de social-democratul Marcel Ciolacu, preşedinte al Comisiei de Cod administrativ, ceea ce nu e chiar o premieră.
Potrivit prevederilor adoptate în comisia specială şi însuşite de plenul Senatului, aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene – vor beneficia de pensii sprciale dacă îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare şi dacă nu au fost condamnaţi definitiv, în această calitate, pentru fapte de corupţie. Vor fi luate în calcul persoanele alese începând cu anul 1992. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Asta înseamnă zeci de mii de pensii speciale în plus pentru un buget şi aşa sărăcit dar mai ales  o recompensă pentru cei care dau putere partidului, care vor duce greul alegerilor de anul viitor… La un calcul simplu, reiese că un primar cu trei sau mai multe mandate va primi cam 2400 de lei pe lună peste pensia care i s-ar cuveni pentru vechime şi contribuţiile plătite la stat.Dar ce contează asta faţă de dăruirea cu care se sacrifică pentru partid şi mai ales pentru binele comunităţilor???

O altă modificare importantă prevede că, pe viitor, va fi necesară   majoritatea absolută și nu  majoritatea calificată, de  două treimi, ca în prezent, a consilierilor locali pentru aprobarea hotărârilor  cu caracter patrimonial, privind bugetul local, contractarea de împrumuturi, hotărârilor prin care se stabilesc impozite şi taxe locale, celor privind participarea la programe de dezvoltare judeţeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră şi în cazul celor privind organizarea şi dezvoltarea urbanistică a localităţilor şi amenajarea teritoriului. De asemenea, sunt vizate şi hotărârile privind asocierea sau cooperarea cu alte autorităţi publice, cu persoane juridice române sau străine. Vorbim iarăşi de un cadou, o dedicaţie în special- spun unii- pentru prima între primăriţele ţării, contrată până acum serios de opoziţie.

Pe lângă alte avantaje, aleşii locali vor avea dreptul   la PFA, fiind eliminat  un text de la articolul referitor la incompatibilităţi, dar , dincolo de socotelile iniţiatorilor, rămâne o mare problemă: Comisia Europeană nu este dispusă să accepte schimbarea unor reguli „din mers” şi arată iar puterii cartonaşul roşu: Există prevederi care pun sub semnul întrebării acreditarea unor organisme publice de management al proiectelor , de unde şi riscul major pentru România de a pierde numai la prima strigare jumătate de miliard de euro.  Dar , cum spuneam, asta contează mai puţin, aproape deloc, atunci când vine vorba să fie răsplăţiţi aleşii, atât de dedicaţi “binelui general” că abia mai au timp să lase şi câte ceva în urma lor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *