Marți, 25 februarie, Proiectul „Permis de conducere pentru viață, nu pentru închisoare!”, inițiat de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, a ajuns la cea de-a doua etapă de implementare, desfășurată la Academia Titi Aur.
Scopul principal al proiectului este de a forma generații de șoferi responsabili și de a reduce numărul de accidente rutiere în rândul tinerilor.
În prima etapă, 81 de elevi ai Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște și ai Liceului Tehnologic „Grigore Marin Năstase” din Tărtășești au beneficiat de instruire legislativă privind siguranța rutieră, adaptată vârstei și problemelor identificate în comportamentul tinerilor ca participanți la trafic.
A doua etapă a proiectului s-a concentrat pe formarea practică a elevilor Liceului Tehnologic „Grigore Marin Năstase”, care au aflat de la specialiștii Academiei Titi Aur ce înseamnă conducerea preventivă și defensivă, precum și cum pot evita sau reduce efectele negative ale accidentelor rutiere.
Pentru a înțelege mai bine riscurile din trafic, tinerii au participat la exerciții în simulatoarele de accident, experimentând impactul frontal dintre două autovehicule și răsturnarea unei mașini, dar și testarea atenției distributive, esențială pentru siguranța la volan.
Un alt aspect important al instruirii a fost lecția oferită de reprezentanții de la Crucea Roșie Dâmbovița, care le-au explicat cum să acorde primul ajutor și cum să scoată în siguranță o victimă dintr-un autoturism implicat într-un accident rutier.
Proiectul va continua și în zilele următoare, tot la Academia Titi Aur, unde elevii Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște, vor beneficia de aceleași activități educative.
Activitățile desfășurate s-au realizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Serviciul de Probațiune Dâmbovița, Penitenciarul Găești, Judecătoria Târgoviște, Baroul Dâmbovița, Academia Titi Aur, Crucea Roșie și Asociația Internațională a Polițiștilor – Regiunea 1 Dâmbovița.
De asemenea, proiectul beneficiază și de sprijinul structurilor de poliție din cadrul Inspectoratului, respectiv Serviciul de Pregătire Profesională, Serviciul Rutier și Poliția Orașului Răcari.