Acasă CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL Ping-pong politic cu ipotetica renegociere a PNRR

Ping-pong politic cu ipotetica renegociere a PNRR

Motto: „Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”

de adrian

Cam de două săptămâni, probabil și pentru a muta atenția de la subiecte mai actuale, precum valoarea facturilor și incapacitatea guvernului de a face ordine pe piața furnizării de energie electrică și gaze naturale, unde încă se fac mega-averi din tunuri și speculă pe față, a fost aruncată pe piață fumigena renegocierii PNRR, astfel încât să poată fi alocat un procent mai mare din PIB pentru pensiile publice.

 Mai concret, Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a criticat  obiectivul din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ca totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile să nu depășească 9,4% din PIB în perioada 2022-2070, argumentând că media  UE este  acum 13%. „Noi prin legea 127 ne-am propus 11,7%, iar domnul Ghinea a spus 9,4%? Eu personal nu înțeleg”-a declarat Budăi, care a adăugat că are acceptul premierului pentru a renegocia acest capitol.

Replica a venit de la președintele PNL, Florin Cîțu, care a declarat  că nu va accepta renegocierea PNRR așa cum au solicitat reprezentanții PSD.Liderul PNL spune că eventualele negocieri privind modificarea unui capitol din PNRR presupun reluarea întregii proceduri, ceea ce ar atrage mari întârzieri și riscul ca România să piardă bani:

„Am intrat în coaliție stabilind că nu vom interveni asupra PNRR pentru că asta înseamnă să reiei toată procedură, nu voi accepta așa ceva. Premierul nu mi-a spus că a avut o discuție cu cineva despre PNRR.” Orice renegociere va provoca întârzieri, a avertizat liderul PNL. PNRR a fost negociat bine, a mai spus Cîțu care susține că PNRR va moderniza România, chiar dacă reformele presupun și măsuri nepopulare.

Tardiv, după ce scandalul a ajuns pe prima pagină a știrilor, purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru a spus că „Guvernul României va respecta toate angajamentele privind reformele şi investiţiile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fiind exclusă demararea oricărui demers de renegociere până în 2023, când va fi prima oportunitate în acest sens.
Trebuie să ne concentrăm pe atingerea ţintelor şi jaloanelor, pentru ca românii să poată beneficia de miliardele de euro de care avem nevoie pentru susţinerea economiei şi ridicarea nivelului de trai. (…) Reforma pensiilor este un obiectiv cât se poate de important, iar la nivelul Guvernului atenţia trebuie să se concentreze astfel încât românii să beneficieze, după o viaţă de muncă, de un venit care să le permită să ducă un trai decent.”

O declarație care, teoretic, ar trebui să pună capăt subiectului sau cel puțin ieșirilor pe această temă în spațiul public. Dacă nu va fi așa iar contrele vor continua, va fi clar pentru mulți că ceva scârțâie în coaliție și coabitarea la putere a PSD cu PNL nu este un proiect de durată.

Cât despre procentajul din PIB alocat pentru plata pensiilor, adevărul este pe undeva la mijloc. Asta pentru că banii pentru pensiile speciale, fie că vorbim despre magistrați, militari polițiști și ori alte categorii privilegiate de o manieră profund imorală, sunt prevăzuți în bugetele ministerelor de resort. Adică la MAI, MAPN, Justiție, nefiind cuprinși, cum se întâmplă cu pensiile muritorilor de rând, în bugetul Ministerului Muncii. Și că tot se cere creșterea pensiilor calculate în funcție de vechime și pe bază de contributivitate, pot fi bani mai mulți prin lărgirea bazei de impozitare, colectarea mai bună a veniturilor dar și pe urma eliminării pensiilor speciale, la pachet cu eliminarea cumulului de pensii și salarii de la stat, pe urma căreia zeci de mii de piloși din sistem parazitează nepermis resursele publice!

 

 

 

You may also like

Lasă un Comentariu