Încă o tragedie a zguduit joi dimineața România, tara în care corupția și mediocrația generează mai multe victime decât sunt raportate în țări aflate în conflicte armate deschise. Cu numai trei zile înainte de împlinirea unui an de la incendiul care a distrus complet Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț și care a curmat zece vieți, un alt incendiu s-a produs în Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean din Ploiești. Doi pacienți conectați la aparate, care nici măcar nu se puteau mișca, au murit arși de vii. Am revăzut aceleași imagini șocante, cu rudele disperate strigându-și durerea fără să le asculte cineva. Ne-a revoltat indolența responsabililor care caută justificări și să fugă ca nesimțiții ordinari de răspundere. Nimeni nu își asumă nimic, pentru că au văzut că se poate: un an de zile a trecut și ștabii de la Piatra Neamț sunt bine mersi! Procurorii au altă treabă, anume să-l ancheteze pe medicul erou care a salvat mai mulți pacienți cu riscul asumat de a suferi enorm la rândul său.
Și nu trebuie să uităm nicio clipă că tragediile de la Neamț și Secția de Boli Infecțioase de la Movila, din Prahova, sunt doar două dintre bornele unui șir de nenorociri care ar fi putut fi evitate. A fost incendiu până și la Institutul Matei Balș – cel mai renumit spital de boli infecțioase al României, în care s-au pompat în ultimii ani investiții masive , iar la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța pacienții au fost scoși pe ferestre din clădirea cuprinsă de flăcări. Vinovații s-au tras mai la o parte, pe rețeta deja brevetată-câinii latră, caravana trece… Timpul a trecut, s-au scris rapoarte care nu au fost făcute publice, s-au făcut anchete, dar nu avem niciun vinovat.
În acest an îngrozitor, care a scos clar în evidență limitele sistemului public de sănătate, ca rezultat direct al jafului și lipsei de profesionalism a administratorilor, s-au schimbat patru miniștri. Niciunul nu poate spune că a făcut ceva pentru ca asemenea tragedii să nu se repete. Niciunul n-a avut măcar curajul să vorbească despre numirile politice la conducerea spitalelor, despre promovarea lingăilor ori licitațiile trucate pentru medicamente și materiale sanitare, prin care se sifonează mare parte din resursele alocate chipurile spre folosul pacienților.
Într-un an de zile n-a spus nimeni ce măsuri s-au luat în spitale pentru evitarea unor astfel de tragedii. Recapitulăm: au fost zece pacienți arși de vii la Piatra Neamț! Pe 29 ianuarie, în pavilionul nr. 5 al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, patru pacienți au murit pe loc, dintre care trei carbonizați, iar în zilele următoare, bilanțul a ajuns la 20 de decese. Bombastic, premierul Florin Cîțu anunța că au fost descoperite nereguli și că vor fi luate măsuri. N-a făcut nimeni nimic! Pe 1 octombrie, șapte pacienți au murit într-un incendiu izbucnit în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Ulterior aveau să moară alți câțiva pacienți, transferați în urma incendiului.
Ce ar mai fi de spus după toate aceste nenorociri pentru care nu este nimeni tras la răspundere? Anume că în spitalele din România pericolele sunt reale și la tot pasul: pacienții riscă infecții nosocomiale, ori să ardă de vii. Alții mor în timp ce le sunt refuzate internarea ori consultațiile și, cu zecile de mii, mor cu zile pentru că nu au ce da șpagă, să beneficieze de un tratament mai de Doamne-ajută! Cine sunt vinovații, cine plătește pentru toate astea? Păi tot ei sărmanii, că nu s-au îngrijit cum trebuie, că s-au îmbolnăvit și au ajuns în spitale…