Într-un moment bine ales, liberalii și-au prezentat “Planul Național de Investiții și Relansare Economică”, având o durată de zece ani și o finanțare pe măsură: 100 de miliarde de euro. Nu au fost singuri , a participat la evenimentul de la Clubul Diplomaților și președintele Klaus Iohannis și, ceea ce este extrem de important, experții apreciază că planul este realizabil, cu trei condiții majore: să existe voința politică necesară pentru o asemenea sarcină uriașă, să fie implicați oameni competenți și să nu se fure!!! Firește, odată făcut public, programul a fost rapid analizat, disecat pe capitole și, bineînțweles, criticat. Doar suntem în an electoral, bat la ușă alegerile locale iar dacă adversarii politici bat palma pe sub masă în chestiuni de interes de grup ori transpartinic, nu au nici suficientă maturitate și nici bunul simț de a acționa unitar pentru a face viața românilor un pic mai ușoară.
Prima etichetare- că este un proiect cu valențe electorale- nu a surprins pe nimeni, cum nu au surprins nici criticile publice, cele mai virulente venite dinspre PSD, adversarul principal și tradițional al liberalilor. Într-o primă fază, planul de relansare propus de Guvernul Orban a fost vehement contestat de PSD sub aspectul … plagiatului. Un partid care, prin vectorii săi de comunicare, i-a acuzat pe liberali că ar fi copiat măsurile din programul citit de Dragnea înaintea alegerilor generale din 2016. În fapt, o sumară comparație între planul de relansare economică propus de PSD pe 10 mai și a celui făcut public de PNL arată că doar trei măsuri sunt similare, respectiv ajutorul pentru persoanele cu venituri reduse, stimulente de reinserție pe piața muncii și amânarea și reeșalonarea unor taxe.
Social-democrații, susțin însă că 60% dintre măsurile propuse de PNL sunt copiate din programul de guvernare al PSD din 2016, vorbind aici despre investiții în autostrăzi, construcția de spitale regionale, ajutoare pentru IMM-uri, ceea ce nu îi avantajează dintr-un motiv clar ca lumina zilei: dacă sunt încă de actualitate, înseamnă că nu au fost realizate! Adică doar au promis și n-au făcut mare lucru, fiind mult mai preocupați în “era Dragnea” să scape hoții de pușcărie.
Și odată ajunși aici, nu putem ignora ridicolul situației, cu un partid care revendică “paternitatea” unor proiecte tot promise de decenii, cum sunt spre exemplu autostrăzile ori facilitățile din domeniul Sănătății.
Iar dacă în 2016, Liviu Dragnea promitea că programul de guvernare va fi respectat „la virgulă”, vine acum Ciolacu și trece de la o extremă la alta cu o frenezie vecină cu inconștiența… politică. Adică acuză inițial că planul este copiat după PSD, apoi că sunt realizate déjà 60% dintre angajamentele de acum patru ani (cum anume, naiba nu știe nimeni de vreme ce nu avem de niciunele), pentru a se contrazice apoi, afirmând că este un program prost, rupt de realitate, deci nerealizabil. O brambureală din care s-ar putea lesne trage concluzia că, în urmă cu patru ani, PSD a propus un program fantezist, pe jumătate implementat și copiat de liberali. Ceva de groază!