Potrivit unui raport al IPJ Dâmbovița, de la începutul anului, la nivelul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au fost descoperite și confiscate 27 de arme deținute ilegal.
În ceea ce privește verificările pe linia respectării legislației privind deținerea articolelor pirotehnice, până vineri, 20 decembrie, polițiștii au indisponibilizat 1.800 de kilograme de petarde și artificii deținute ilegal.
„Întrucât la finalul anului trecut și începutul lui 2024 au fost înregistrate incidente în care patru persoane au fost rănite (două au avut răni în zona ochilor, una arsuri în zona mâinilor și una arsuri în zona feței) prin utilizarea necorespunzătoare a unor petarde, reamintim că, din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului, se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2.
Așa cum prevede Legea nr. 126/1995, persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, precum și pe cele destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul locuințelor, dar și articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut, adică cele care fac parte din categoriile 1 și P1.
Pot fi comercializate către public steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc sau sateliți.
Subliniem că orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an”- a precizat cms. șef Viorel Polexe, comandantul IPJ Dâmbovița.