Acasă CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL Portofolii grele pe taraba coaliției

Portofolii grele pe taraba coaliției

de adrian

După o primă rundă de negocieri , cu scântei și nepermis de lăbărțată în timp, partidele din coaliție au moșit guvernul Florin Cîțu. Asta nu înseamnă că s-au așternut  liniștea și pacea, că toată lumea s-a pus  pe treabă. După ministere a  urmat împărțeala dregătoriilor mai mititele, anume a portofoliilor de secretar de stat și a prefecturilor, și PNL a ieșit iarăși jumulit. Ca o paranteză, după ce au criticat la greu PSD pentru cei peste 90 de secretari de stat, PNL, USR-PLUS și UDMR, însumat, au chiar mai mulți de atâta. Și în teritoriu a fost și este vânzoleală mare, pentru că sunt multe guri de hrănit. Și în timp ce se duc lupte la baionetă  în plan local, pentru șefia deconcentratelor, la centru se dă încă o bătălie  majoră, fiind în joc controlul asupra unor instituții cheie.  

Urmează revocările din funcții ale șefilor de la TVR, Radiodifuziune , Agerpres și Avocatul Poporului, anunțate drept prioritare pentru Coaliție și unde  interesele sunt enorme. În fapt, motivul întârzierii îl constituie tocmai neînțelegerile din Coaliție privind împărțirea funcțiilor. Potrivit surselor,  negocierile s-au blocat în urma neînțelegerilor dintre PNL și UDMR.

Este evident că PNL dorește să obțină șefia TVR, dar și pe cea a Avocatului Poporului, iar USR dorește conducerea Radioului. Necazul este cu  “partenerii” de la UDMR care nu se mulțumesc cu premiul de consolare, adică  șefia Agerpres. UDMR își dorește să fie partener cu drepturi depline la masă negocierilor și solicită fie conducerea Avocatului Poporului, fie cea a radioului public.

Din ecuație nu lipsește președintele Klaus Iohannis, care și-ar dori ca șef la televiziunea publică să fie Mădălina Dobrovolschi, fost purtător de cuvânt la Palatul Cotroceni. Sigur, nu este nici prima și nu va fi nici pentru ultima dată când aceste funcții sunt negociate politic. Așa s-a tot întâmplat de când cu democrația pe plaiuri mioritice. Rămâne deschisă doar problema numirii unor oameni pricepuți și integri, care să nu se facă preș în fața celor care i-au propulsat în vârful piramidei.

You may also like

Lasă un Comentariu