Acasă ACTUALITATE Preacurvie politică (şi)pe Facebook

Preacurvie politică (şi)pe Facebook

de adrian

În pofida experienţei de netăgăduit în materie de comunicare, primăriţa generală a capitalei României, doamna Firea-Pandele, rămâne tributară, în plan politic, evident, pripelii şi amatorismului cu care a tratat chestiuni extrem de sensibile. Prinsă aproape jumătate de mandat într-un război pe două fronturi, pe de o parte cu Dragnea şi camarila, pe de alta cu guralivii opozanţi din Consiliul General, s-a  trezit, cu trei luni înainte de alegeri, că nu are cu ce să vină în faţa votanţilor. Şoseaua de centură nu este nici pe jumătate făcută, reţeaua de termoficare e praf şi numai iarna blândă “a ţinut” cu bucureştenii, traficul este infernal, transportul în comun e la pământ, salubrizarea lasă de dorit. Cam singurele “realizări” sunt controversatele companii municipale, care au înghiţit aiurea miliarde de lei, şi scandalurile generate de alocarea discutabilă a banilor publici.
Şi pentru că am vorbit de pripeală, după jalnicele episoade cu “sârma” din colon şi  sabotajul închipuit al celor de la Ministerul Energiei asupra ţevilor RADET, gestionate acum de Compania Energetică, Gabriela Firea e pe cale să bifeze încă un rateu de proporţii. Naşa sinecuriştilor şi mama mega-pomenilor electorale a făcut chipurile un sondaj pe pagina sa de Facebook, în realitate o nouă mascaradă mediatică, prin intermediul căruia ar fi consultat bucureştenii în legătură cu taxa “oxigen”.
Concret , primăriţa Gabriela Firea a anunțat că a primit zeci mii  de mesasaje la “sondajul” organizat pe Facebook, unde întreba dacă bucureștenii sunt de acord cu introducerea vinietei Oxigen. Cum era lesne de intuit, peste 90% din mesajele primite au fost împotriva introducerii taxei împovărătoare pentru cei cu venituri mici.  Apoi vine şi spune că ” într-o democrație deciziile se iau prin insituțiile reprezentative, în urma alegerilor și în urma votului cetățenilor”, ceea ce este corect, dar imediat o-ntoarce ca la Ploieşti:”Acum, fiind vorba despre o decizie foarte sensibilă, chiar dacă eu am venit și am spus că este necesară această vinietă Oxigen, pentru a elimina pe cât posibil din trafic acele mașini care poluează intens, valul de mesaje pe care l-am primit mă îndreptățește să cred că am procedat corect acum când vin în fața cetățenilor cu întrebarea ”Doriți sau nu să se aplice vinieta Oxigen în Capitală?” Adică , într-un târziu, s-a prins că a fost la un pas  să instituie   o taxă pentru cei săraci, nicidecum pentru cei care îşi permit maşini noi, ceea ce îi strica serios socotelile.
În concluzie, tot circul a fost necesar pentru a pregăti terenul în vederea renunţării la taxă. Brusc, n-o mai interesează ca cele două milioane de bucureşteni să respire aer mai curat. O interesează primordial voturile plebei care circulă cu loganuri mai vechi de zece ani ori cu hârburi cu motorizări Euro II şi Euro III, care au deja vârsta majoratului… D-na primar nu mai este deranjată de noxele inspirate de copii, adică de sănătatea celor care reprezintă viitorul. O arde la suflet de voturile care i-ar putea aduce un nou mandat şi apoi, cine ştie? Poate chiar statutul de prima  femeie preşedinte al României…  Ceea ce s-a dorit, astă toamnă,  o lovitură de imagine, se transformă astăzi într-un morman de penibil, după care Firea încearcă să-şi ascundă populismul, laşitatea şi teama de a nu pierde alegerile. De, cu alegeri peste trei luni, o doare-n cot că Bucureştiul se sufocă. Brusc, aerul mai curat nu mai este o prioritate. Prioritatea este să nu supere electoratul.
Am abordat acest subiect pentru că este relevant în ce priveşte duplicitatea şi parşivenia celor mai mulţi dintre politicieni. Pentru că Firea nu este nici pe departe un caz singular. Mai toţi cei atârnaţi de putere şi partide sunt gata să jure astăzi că e alb ceea ce au văzut negeu până ieri, fără să aibă vreo problemă de conştiinţă. Se contrazic de la o zi la alta şi ling cu plăcere acolo unde abia ce au scuipat. Cu un nesimţ total faţă de opinia publică şi indiferenţi la deranjul cetăţenilor de care au nevoie exclusiv la alegeri.

You may also like

Lasă un Comentariu