Prin anii ’80, președintele american de atunci, Ronald Reagan a lansat o doctrină menită să preseze Uniunea Sovietică pe cale diplomatică, economică și economică și, foarte important, a relansat cursa înarmării prin programul Inițiativa Strategică de Apărare- înarmarea spațiului cosmic sau războiul stelelor, cum i-a spus propaganda din blocul țărilor comuniste, dirijată de la Moscova. Au fost tensiuni serioase și numai falimentul economic și apoi destrămarea URSS au condus apoi la o aparentă încheiere a războiului rece.
În prezent, la patru decenii distanță în timp, relațiile dintre „moștenitorii” imperiului sovietic și Occident sunt profund deteriorate în urma agresiunii din Ucraina iar conflictul dintre Israel și teroriștii Hamas, sprijiniți de alte grupări radicale, a adus încă o premieră nedorită pentru omenire.
Este vorba despre primul incident armat din istoria omenirii care a avut loc în spațiul cosmic!
Potrivit unor informații oficiale, rebelii Houthi, din Yemen, au revendicat o lovitură cu o rachetă balistică împotriva Israelului, iar în timpul acestui atac de la distanţă, armata israeliană ar fi reuşit să doboare racheta de tip Qadar în afara atmosferei, ceea ce ar fi o premieră.
Într-o declarație oficială, armata israeliană s-a limitat la a preciza că sistemele forțelor aeriene au urmat traiectoria rachetei și au interceptat-o „la momentul și locul operațional cel mai potrivit”, însă analiștii militari afirmă că momentul respectiv trebuia să fi fost în afara atmosferei Pământului.
Rachetele balistice sunt descrise de unii analiști drept primele „arme spațiale” deoarece rămân în afara atmosferei pentru 90% din zborul lor. Rachetele Shabab 3 pe care se bazează și modelul Qadar au o altitudine de croazieră de 400 de kilometri pentru majoritatea zborului lor.
Până la acest incident nu exista niciun caz cunoscut de lupte armate dincolo de plafonul de aproximativ 100 km – cunoscut sub numele de linia Kármán – care delimitează atmosfera terestră de spaţiu.
O premieră care pune analiștii pe gânduri și reconfirmă că sunt țări și entități armate care nu dau doi bani pe acordurile internaționale!