Aproape invariabil atunci când sunt întrebați în legătură cu cauzele principale ale scumpirilor la gaze naturale, energie electrică și carburanți, politicienii mioritici aflați la putere invocă războiul din Ucraina ori sunt chiar mai direcți și aruncă vina pe criminalul Putin. Vorbim însă despre un soi de scuze puerile, pentru că, să nu uităm, liberalizarea haotică, insuficient pregătită, a tarifelor la gaze și electricitate s-a făcut cu mult înainte ca tancurile rusești să invadeze țara vecină!
Revenind la ce ne doare mai tare în aceste zile, avem ca repere cifrele publicate de Institutul Național de Statistică, care ierarhizează, dacă putem spune așa, creșterea prețurilor la categoriile de produse ce îi interesează în cea mai mare măsură pe români: gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,10% în luna iulie a acestui an faţă de iulie 2021.
În topul mărfurilor nealimentare cc cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans de 35,63% în iulie 2022 faţă de iulie 2021, şi energia termică – plus 22,98%.
Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost uleiul comestibil, cu creşteri de preţ de 51,86%, cartofii – 41,85% şi făina – 32,86%.
În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian – 34,02%, apă, canal salubritate – 20,96% şi transportul CFR – 20,92%.
Rata inflației a atins nivelul record de 15,1% în iunie și a scăzut puțin, la 14,96% în iulie, dar asta nu prea reprezintă motiv de speranță pentru românii a căror putere de cumpărare a scăzut dramatic. Oamenii așteaptă intervenții energice și mai ales eficiente din partea statului, altfel va fi prăpăd la iarnă. Și nu mai țin poveștile de adormit copii! România are resurse și asta trebuie să se reflecte și în prețuri, deci în nivelul de trai.