Constantin Ana, primarul Orașului Pucioasa, a făcut câteva câteva precizări cu privire la situația din spitalul orășenesc, transformat în unitate suport pentru tratarea pacienților cu coronavirus.
„Decizia de a deveni spital support Covid a fost luată fără ca noi, Primăria Orașului Pucioasa – în subordinea careia se afla spitalul, sau cei din conducerea spitalului orășenesc să fim consultați;
Din acel moment am realizat că indiferent de voința noastră,suntem cei care trebuie să ducem alături de sectia de boli infectioase / pneumologie a Spitalului Județean, greul luptei COVID în acest județ, în timp ce restul spitalelor din Dâmbovița respirau ușurate – și vă rog să priviți toată această poveste prin filtrul spaimei pe care o trăiam cu toții la începutul lunii martie, sub această amenințare nouă.
Nu au contat faptul că abia am înființat secția nouă de pediatrie, nu au contat nici proiectele europene aflate în implementare sau faptul că 80.000 de oameni rămân fără spitalul pe care se bazau!
Din acel moment, spitalul a ieșit din circuitul normal, fiind nevoit să-și abandoneze pacienții și a intrat într-o logică de transformare a lui într-o unitate cu circuite foarte precise pentru siguranța pacienților, a cadrelor medicale, dar și a comunității noastre!
Acest lucru s-a realizat greu, cu eforturi immense umane și materiale, pentru că Ministerul Sănătății a contribuit la acest proces cu circa 600 de combinezoane, iar Consiliul Județean Dâmbovița ne-a sprijinit cu 200.000 lei, greul fiind dus de noi – Primăria Pucioasa, care a renunțat la mai multe proiecte bugetate din fonduri proprii pentru a susține un spital care până în acest moment nu a avut nici măcar un pacient din Pucioasa!
Cât despre personal, mă simt dator să vă reamintesc câteva lucruri.
La momentul în care toți jubilau prin spitalele din județ că au scăpat de tratarea unui inamic nevăzut, echipa de la Spitalul Orășenesc Pucioasa și-a asumat cu professionalism și fără șovăială această misiune dificilă: tratarea pacienților bolnavi de COVID!
Și atunci a fost greu! Și atunci am văzut oameni speriați, familii separate în cazul celor care au ales pentru siguranța tuturor să accepte condițiile de cazare instituționalizată de la Ceres!
Și am văzut atunci mame despărțite de familie, oameni speriați și triști, dar ei au ales să facă asta pentru liniștea familiilor și a societății în timp ce-I tratau pe pacienții de la Pucioasa!
Ma mir acum văzând cât de scurt este drumul de la respect și admirație (la începutul pandemiei) la jigniri și apostrofări astăzi! Cum s-a ajuns aici?! Simplu…
Datorită unui sistem rigid, nefuncțional, care nu se adapteaza realității, sistem care a adus poate cu nervii la pământ atât cadrele medicale, cât și pacienții!
În spitalul din Pucioasa au fost tratați în cele două luni de zile ce au trecut de la primirea primului pacient 190 de persoane infectate cu COVID (repet, niciuna din Pucioasa), dintre care 143 de persoane au fost vindecate, 47 fiind astăzi internați în spital.
Cât timp petrec în spital pacienții? Nimeni nu poate ști, de aceea sunt convins că niciun cadru medical nu și-ar permitesă „dea de înțeles unui pacient că nu va părăsi spitalul prea curând”.
Regulile sunt simple și cred că le știm cu toții: după ce vin două rezultate negative consecutive la testele prelevate, pacientul este externat! Dar asta nu depinde de nimeni ș idrept dovadă au fost pacienți care au plecat la 7 zile de la intrarea pe poarta spitalului Pucioasa și sunt pacienți care au stat peste 30 de zile, cu toate că testele au fost refăcute la 2, 3 zile, iar ei sunt asimptomatici.
Acestora din urmă le înțeleg durerea și empatizez cu ei fiind nu o dată în contact telefonic cu pacienți ai spitalului veniți din toate colțurile județului, cărora personal le-am rezolvat mici doleanțe!
Însă, durerea, supărarea dânșilor, oricâtar fi de întemeiată nu le dă dreptul să jignească oameni sau să împroaște cu noroi o instituție!
Că rezultatele la teste nu vin atât de repede cum își doresc ei – este firesc să le genereze o frustrare, dar nu este vina noastră. Iar de pierdut, nu s-a pierdut niciun test, aceasta fiind o mare gogorița, acest lucru fiind IMPOSIBIL!
Că sunt internați în spital, deși sunt asimptomatici, iarăși nu este vina noastră!
Însă, singura vină pe care aș putea să mi-o imput într-o zi, ar fi dacă nu aș striga în numele lor si pentru nevoile lor, nevoi pe care de astazi le constientizez total!
De aceea, pe fondul discuțiilor pornite, o să cerem permanent Ministerului Sănătății și organelor abilitate să modifice regulamentele acestea rigide, să permit pacienților asimptomatici să fie tratați la domiciliu (ca întoată Europa).
Am cerut déjà și o să o fac pe un ton și mai apasat, ca Direcția de Sănătate Publică să elibereze spitalul din Pucioasa de statutul de spital suport COVID și să îl redăm comunității care are atât de multănevoie de el!”
PRIMARUL CONSTANTIN ANA PREZINTĂ SITUAȚIA DE LA SPITALUL ORĂȘENESC PUCIOASA, DEVENIT SUPORT PENTRU PACIENȚII CU COVID-19
142
postarea anterioară