Alături de ceilalți invitați, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă, a participat la ceremonialul militar și religios desfășurat cu prilejul dezvelirii Monumentului Eroilor înălțat la Niculești. În alocuțiunea sa, fostul ministru de Externe al României a remarcat importanța momentului și a felicitat primarul Dorinel Soare pentru gestul deosebit, prin care se transmite generațiilor mai tinere și viitoare că au fost eroi care s-au jertfit pentru ca să putem trăi mai bine, într-o țară liberă.
„Este o zi specială, prin inaugurarea Monumentului Eroilor , care onorează memoria ofițerilor, subofițerilor, soldaților români căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial. Este o zi specială în care știm să plecăm și fruntea și știm să spunem generațiilor mai tinere că acum o sută și ceva de ani au fost eroi care și-au dat viața pentru această țară, pentru ca nouă să ne fie și mai bine, să trăim în pace, într-o Românie care face parte dintr-o familie europeană și euro-atlantică puternice. Îl felicit pe domnul primar care face un gest deosebit, cu efort și determinare. Ne-a oferit prilejul să onorăm memoria eroilor care și-au jertfit viața pentru noi.”
A mai arătat senatorul Titus Corlățean că, prin ceremonia de la Niculești, a fost anticipată Ziua de 4 Iunie- Ziua Tratatului de la Trianon, sărbătoare instituită prin legea pe care a inițiat-o și care a fost votată de Parlamentul României.
„Dumneavoastră domnule primar și întreaga comunitate de aici anticipați într-un fel o zi stabilită prin lege, și am avut onoarea să fiu autorul acestei legi votată de Parlamentul României, 4 Iunie- Ziua Tratatului de la Trianon. Este o zi importantă și în special pentru elevi este bine să rețină acest lucru, faptul că Tratatul de la Trianon, din 1920- 4 iunie, încheiat între 16 puteri aliate și învingătoare în Primul Război Mondial , inclusiv România, prin bravura Armatei Române, a permis recunoașterea internațională a Unirii Transilvaniei cu România și recunoașterea frontierelor României Mari. Fără de care 1 Decembrie 1918 într-un fel ar fi rămas doar între noi, românii! Potrivit legii pe care am inițiat-o, 4 Iunie înseamnă obligația pentru autoritățile statului , instituții, de a onora, prin depuneri de coroane de flori la monumentele închinate memoriei soldaților români căzuți, de a oficia serviciile religioase, de a arbora Drapelul Național! Iată că aceste lucruri se întâmplă aici, la Niculești, printr-un ceremonial militar și religios și vreau să vă felicit pentru că ați avut această sensibilitate de a marca și onora o jertfă românească!”