Acasă ADMINISTRAȚIE Prin întârzieri nepermise, atitudine și dispreț față de beneficiari, Electrica a ajuns o frână în dezvoltarea județului!

Prin întârzieri nepermise, atitudine și dispreț față de beneficiari, Electrica a ajuns o frână în dezvoltarea județului!

Primar Valea Mare: ”M-au plimbat pe la Electrica timp de câteva săptămâni, și nu numai pe mine, pe mai mulți colegi primari din județ, ca pe ultimii hoți!”

de adrian

Deși, la modul teoretic cel puțin, avem  o piață concurențială pentru energie electrică și gaze naturale, nimic nu s-a schimbat până acum vizavi de câteva monopoluri, vorbind aici în primul rând de  distribuție, unde ELECTRICA SA a rămas un  stat în stat, căruia muritorii de rând trebuie să se supună! Au de pătimit consumatorii casnici, până răzbat prin procedurile greoaie, suferă crunt agenții economici și mai nou sunt mari probleme cu proiectele publice, a căror recepție și dare în folosință este întârziată cu lunile, pentru că cei de la ELECTRICA se mișcă precum … ochii mortului.

Am relatat recent despre situația de la Dragomirești, unde o grădiniță nou-nouță, dotată exemplar, stă cu lacătul pe ușă de șapte luni, pentru că nu montează cei de la ELECTRICA un nenorocit de transformator! Au de suferit cam 200 de preșcolari, dar ce le pasă domnilor directori cu salarii de i-ar lăsa mască pe amărâții furați pe față la facturi de două luni încoace! Astăzi venim cu un caz similar, de la Valea Mare, unde primăria riscă să piardă o finanțare nerambursabilă de un milion de euro, pentru că a fost nevoie de șase luni doar pentru eliberarea unui nenorocit de aviz! Dar să îi dăm cuvântul primarului Constantin Miu, de profesie inginer, deci un om care știe ce vorbește și ce înseamnă rigoarea:

Vorbim despre proiectul de extindere canalizare menajeră în Satul Valea Caselor, 7,6 kilometri, finanțat prin AFIR, cu o valoare de un milion de euro. Proiectul este finalizat, urmează să recepționăm lucrarea. Și aici am avut probleme, în sensul că Electrica abia la șase luni de zile ne-a eliberat un aviz pentru o stație de repompare. Știți foarte bine că nu putem să închidem un proiect până nu avem inclusiv partea electrică pusă la punct.” Ba spune primarul că a abordat problema și cu directorul AFIR, care i-a transmis că nici nu se pune problema recepției unei asemenea investiții câtă vreme nu este racordată la rețeaua electrică, deci nu pot fi efectuate probele de lucru!

„Foarte mulți colegi primari se plâng de treaba asta, că la Electrica și la Apele Române se stă foarte mult timp. Și eu am avut foarte multe probleme cu cei de la Apele Române (Administrația Bazinală  Argeș-Vedea n.n.). Era cât pe ce să pierdem acest proiect cu canalizarea. Un an de zile a durat să îmi dea un aviz. Astăzi, tot după un an de zile, documentația pentru un serviciu de apă, pe care îl avem în cadrul primăriei, nici la momentul acesta nu o avem finalizată. Motivează că nu au personal, că vin alții noi care nu știu despre ce este vorba… La Electrica, vă rog să mă credeți că am făcut poteci. Cu chiu, cu vai, până la urmă ne-au dat săptămâna trecută un aviz de amplasament și acuma nu știu exact cât să ne tarifeze. Nu au încă tarifele noi pentru avizele care le eliberează.”

Ce implicații au întârzierile și această adevărată bătaie de joc, ne-a spus tot primarul Constantin Miu:

”Gândiți-vă că noi  trebuie să închidem pe 20 martie 2022 proiectul, altfel există riscul ca localitatea să plătească cei un milion de euro. Eu le-am spus celor de la ELECTRICA, fără supărare, că o să ne îndreptăm împotriva lor, pentru că nu din vina noastră se întâmplă lucrurile astea. Nu se poate să stai la o instituție a statului șapte luni de zile, pentru un aviz, și să nu poți să închizi un proiect de un milion de euro cu care te chinui ani de zile, să obții finanțare, să alergi după constructori, și câte alte lucruri sunt de făcut.(…)Electrica trebuia să dea doar un aviz de amplasament și eu, primărie, plăteam până la urmă la o firmă privată, ca să facă legătura la rețea. Ei veneau ,  își montau contoarul, după care era treaba noastră, a primăriei. Atât trebuia făcut! ”

Iar patimile primarului din Valea Mare, și ale altor colegi din administrația publică, nu se opresc aici. O să revenim în curând  asupra practicilor celor de la ELECTRICA, cu o abordare ce ține de domeniul incredibilului. Un amestec de tupeu, dispreț față de beneficiari și chiar lipsă de profesionalism, rezultat al unui monopol care trebuie spart, odată cu buboiul de la Dâmbovița. Pentru că nu este normal să auzi de la un primar competent, care face performanță în administrație , ceva de genul:

„M-au plimbat pe la Electrica timp de câteva săptămâni, și nu numai pe mine, pe mai mulți colegi primari din județ, ca pe ultimii hoți!

Și asta în condițiile în care pe pagina oficială scrie cam așa:

ELECTRICA SA,  prin societatea de distributie a energiei electrice Distribuție Energie Electrică Romania SA (DEER) – asigura accesul la reţeaua electrică de interes public, în mod nediscriminatoriu, tuturor operatorilor economici care produc şi/sau furnizează energie electrică precum şi consumatorilor de energie electrică, cu condiţia respectării normelor şi standardelor de performanţă prevăzute în reglementările tehnice în vigoare.

Procesul de racordare la retelele electrice de interes public se desfasoara in conformitate cu prevederile Legii Energiei Electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012  cu modificarile si completarile ulterioare si a Ordinului ANRE nr. 59/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Nu zău, chiar așa să fie și în practică???

You may also like

Lasă un Comentariu