Iniţiativa ministrului Victor Costache, de a include spitalele private în derularea unor programe naţionale de sănătate, cu aceeaşi cotă de finanţare per pacient practicată de spitalele publice, a fost foarte bine primită de asociaţiile pacienţilor care suferă de diferite afecţiuni medicale cronice, chiar dacă asta ar presupune o contribuţie suplimentară, adică o coplată, cum a intrat în limbajul popular. Pentru simplul motiv că ar reprezenta o alternativă pentru oameni care trăiesc un adevărat coşmar, care stau cu frica-n oase că se pot termina oricând stocurile de medicamente ori materialele de care au nevoie. Ştiu bine că “la stat” este multă delăsare şi chiar incompetenţă, pe linie administrativă vorbind, ca să nu mai amintim de şpăgile care au crescut uluitor, mai ceva desât salariile medicilor şi asistentelor.
Politicienii în schimb (cei mai mulţi dintre ei clienţi ai spitalelor private de renume din ţară şi străinătate) au dovedit un munte de ipocrizie şi un populism de cea mai joasă speţă. “Trompeţii” opoziţiei s-au trezit vărsând tone de lacrimi de crocodil şi au bocit de mila săracilor, condamnaţi –spun ei- la moarte de acest ministru hain, care operează numai “la privat”, nenorocitul. L-au demonizat efectiv pe Victor Costache, altfel un specialist reputat şi biet mieluşel în comparaţie cu gaşca Beuranilor, care a devalizat efectiv sistemul public de sănătate, la concurenţă cu nenorociţii care au condus CNAS şi s-au înfruptat pe săturate din bugetul de multe miliarde de euro.
Au fost lansate rapid fumigenele iar liberalii s-au trezit cu un torent de şabloane ieftine dar care dau extrem de bine, în special la publicul mai puţin informat ori atent la nuanţe: PNL şi ministrul Costache au început privatizarea Sănătăţii; banii vor merge spre spitalele private, interzise săracilor pentru care nu mai există scăpare; nu vor mai fi fonduri pentru spitalele publice şi alte asemenea baliverne. Este adevărat că la privat costă mai mult un tratament, pentru că acolo sunt alte condiţii, mai bune. Nu sunt cazaţi câte zece pacienţi într-un salon şi nici nu există decât un closet la cinci saloane. Pacienţii nu vin cu mâncare de acasă şi , atenţie, nu sunt constrânşi să dea şpagă pentru a fi traţaţi. La fel de adevărat, dar puţini înţeleg asta, şi la stat “ieftineala” este numai o aparenţă: pentru fiecare pacient se decontează, zilnic, aproximativ 80-90 euro, cheltuieli hoteliere, ceea ce înseamnă că un spital judeţean practică tarife mai piperate decât un hotel de lux din Mamaia ori Poiana Braşov. Analize care costă 100 de lei la policlinici private, la policlinicile publice costă, în medie, cu 40% mai mult, din pricina numărului mare de angajaţi, a cheltuielilor mari de personal dar şi a şmenurile cu “beneficiarii” care sar rândul. O altă acuzaţie prostească, spusă cu gura plină, este aceea că spitalele private fac profit. Aşa este şi ar fi anormal să nu facă. Ar însemna ori că proprietarul este un nabab filantrop, ori că sunt prost conduse, pentru că nu investeşte nimeni ca să iasă pe minus. În fine, avem gogoriţa că vor rămâne bani mai puţini pentru cei săraci. Este ilogic, pentru că aceiaşi bani alocaţi unui pacient de la stat ar fi alocaţi şi unuia care optează pentru un spital privat. Niciun leu în plus sau în minus. Ba ar fi chiar un oarecare avantaj, pentru că nu ar mai fi atâta aglomeraţie cum este astăzi, când şi unul şi celălalt se tratează în acelaşi salon, uneori chiar împărţind acelaşi pat. Ce este rău ca unii pacienţi să îşi dorească un plus de confort, în condiţiile în care statul nu cheltuie mai mult ? Păi este rău că, în cazul în care o parte din fonduri ar ajunge la spitale private, n-ar mai fi atât de mult de furat de la stat, unde cineva îşi trage procente până şi pentru hârtia igienică !
În concluzie, nu ia nimeni nimic de la săraci ca să dea la bogaţi. Niciun politician sănătos la cap n-ar face haiducie pe contrasens când alegerile bat la uşă! Totul este gargară din interes! Primează interesul electoral dar nu sunt de neglijat nici forţa economică şi influenţa mafiilor din spitale, care numai astfel de concurenţă nu-şi doresc. Pentru că una este să furi din decontările pentru toţi pacienţii şi cu totul altceva când “profitul” trebuie împărţit.
P.S. Pentru ca cititorii să-şi facă o idée despre ministrul Sănătăţii, în care aruncă azi cu lături toţi neisprăviţii şi îl scot vinovat că “operează la privat”, e bine de ştiut că doctorul Victor Costache este un obişnuit al colocviilor şi conferinţelor medicale de talie internaţională, în genul aceleia organizate zilele trecute de Academia Naţională de Chirurgie din Franţa, unde a ţinut şi o prelegere. Adică omul ştie meserie.
P.P.S. Am fi curioşi să aflăm părerea “trompeţilor” şi vizavi de cazul recent de la Constanţa, unde o pacientă a decedat după ce a aşteptat 16 ore pe scaun, să fie consultată la UPU, ori de grija şi îndemânarea celor cinci hăndrălăi care au scăpat targa cu singura suspectă de infecţie cu coronavirus…
“PRIVATIZAREA SĂNĂTĂŢII” SAU HOŢII STRIGĂ ”HOŢII”
273
postarea anterioară