sâmbătă , 11 iulie 2020
STIRI PE SCURT
Săptămână neagră în Dâmbovița: Aproape 250 de cazuri noi și patru decese în șapte zileA DOUA ACȚIUNE DE COMBATERE A INSECTELOR PRIN PULVERIZARE AERIANĂ DIN ACEST AN LA TÂRGOVIȘTECandidatura deputatului Cornel Ștefan, președintele PSD Dâmbovița, la Consiliul Județean, anunțată oficialTârgoviște:A DOUA ACȚIUNE DE DEZINSECȚIE LA SOLCriza coronavirus 10 iulie-încă un bilanț sumbru în 24 de ore:592 cazuri noi, 236 pacienți în stare gravă la ATI,Președinte PNL Târgoviște:”PSD are ca unic scop destabilizarea la nivel guvernamental”12 ani de la acordarea titlului de Mitropolit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop NifonLa Vlădeni și Valea Lungă, drumuri modernizate în asociere cu Consiliul JudețeanCrucea Roșie-donație constând în aparate electrocasnice și mobilier pentru Secția de Boli InfecțioaseSpitalele din Moreni și Găești-spitale suport pentru pacienții cu forme ușoare sau asimptomaticiPro România nu votează proiectul de lege privind carantina și izolareaAvertismentul epidemiologilor:Nu minimalizați efectele infectării cu coronavirus!Primarul Constantin Dinu, apel către locuitorii Municipiului MoreniFocar de colectivitate cu 106 cazuri de infectare cu COVID-19 la ȚuicaniAnsamblul „Curtea Domnească” va fi închis parţial pentru lucrări de restaurare şi conservareCoronavirus 9 iulie 2020: Număr record-616 cazuri noi în țară, 66 în DâmbovițaCCD(orneanu) a dat liber la COVID-19 pe stradăExternarea pacienților la cerere și nerespectarea regulilor de distanțare fizică și igienă- printre cauzele amplifCostin Cozma, PSD Dâmbovița:“Promisiunile liberalilor dâmboviţeni sunt doar proiecţii a ceea ce gândesc şefii dAdrian Țuțuianu: Decizia de excludere din PSD a viceprimarilor “trădători” va fi atacată în instanță
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / “PRIVATIZAREA SĂNĂTĂŢII” SAU HOŢII STRIGĂ ”HOŢII”

“PRIVATIZAREA SĂNĂTĂŢII” SAU HOŢII STRIGĂ ”HOŢII”

Iniţiativa ministrului Victor Costache, de a include spitalele private în derularea unor programe naţionale de sănătate, cu aceeaşi cotă de finanţare per pacient practicată de spitalele publice, a fost foarte bine primită de asociaţiile pacienţilor care suferă de diferite afecţiuni medicale cronice, chiar dacă asta ar presupune o contribuţie suplimentară, adică o coplată, cum a intrat în limbajul popular. Pentru simplul motiv că  ar reprezenta o alternativă pentru oameni care trăiesc un adevărat coşmar, care stau cu frica-n oase că se pot termina oricând stocurile de medicamente ori materialele de care au nevoie. Ştiu bine că “la stat” este multă delăsare şi chiar incompetenţă, pe linie administrativă vorbind, ca să nu mai amintim de  şpăgile care au crescut uluitor, mai ceva desât salariile medicilor şi asistentelor.

Politicienii în schimb (cei mai mulţi dintre ei clienţi ai spitalelor private de renume din ţară şi  străinătate)  au dovedit un munte de ipocrizie şi un populism de cea mai joasă speţă. “Trompeţii” opoziţiei s-au trezit  vărsând tone de lacrimi de crocodil şi au bocit de mila săracilor, condamnaţi –spun ei- la moarte de acest ministru hain, care operează numai “la privat”, nenorocitul. L-au demonizat efectiv pe Victor Costache, altfel un specialist reputat şi biet mieluşel în comparaţie cu gaşca Beuranilor, care a devalizat efectiv sistemul public de sănătate, la concurenţă cu nenorociţii care au condus CNAS  şi s-au înfruptat pe săturate din bugetul de multe miliarde de euro.

Au fost lansate rapid fumigenele iar liberalii s-au trezit  cu un torent de şabloane ieftine dar care dau extrem de bine, în special la publicul mai puţin informat ori atent la nuanţe: PNL şi ministrul Costache au început privatizarea Sănătăţii; banii vor merge spre spitalele private, interzise săracilor pentru care nu mai există scăpare; nu vor mai fi fonduri pentru spitalele publice şi alte asemenea baliverne. Este adevărat că la privat  costă mai mult un tratament, pentru că acolo sunt alte condiţii, mai bune.  Nu sunt cazaţi câte zece pacienţi într-un salon şi nici nu există decât  un closet la cinci saloane. Pacienţii nu vin cu mâncare de acasă şi , atenţie, nu sunt constrânşi să dea şpagă pentru a fi traţaţi.  La fel de adevărat, dar puţini înţeleg asta, şi la stat “ieftineala” este numai o aparenţă: pentru fiecare pacient se decontează, zilnic, aproximativ 80-90 euro, cheltuieli hoteliere, ceea ce înseamnă că un spital judeţean practică tarife mai piperate decât un hotel de lux din Mamaia ori Poiana Braşov. Analize care costă 100 de lei la policlinici private, la policlinicile publice costă, în medie, cu 40% mai mult, din pricina numărului mare de angajaţi, a cheltuielilor mari de personal dar şi a şmenurile cu “beneficiarii” care sar rândul. O altă acuzaţie prostească, spusă cu gura plină, este aceea că spitalele private fac profit. Aşa este şi ar fi anormal să nu facă. Ar însemna ori că proprietarul este un nabab filantrop, ori că sunt prost conduse, pentru că nu investeşte nimeni ca să iasă pe minus. În fine, avem gogoriţa că vor rămâne bani mai puţini pentru cei săraci. Este ilogic, pentru că aceiaşi bani alocaţi unui pacient de la stat ar fi alocaţi şi unuia care optează pentru un spital privat. Niciun leu în plus sau în minus. Ba ar fi chiar un oarecare avantaj, pentru că nu ar mai fi atâta aglomeraţie cum este astăzi, când şi unul şi celălalt se tratează în acelaşi salon, uneori chiar împărţind acelaşi pat. Ce este rău ca unii pacienţi să îşi dorească un plus de confort, în condiţiile în care statul nu cheltuie mai mult ? Păi este rău că, în cazul în care o parte din fonduri ar ajunge la spitale private, n-ar mai fi atât de mult de furat de la stat, unde cineva îşi trage procente până şi pentru hârtia igienică !

În concluzie, nu ia nimeni nimic de la săraci ca să dea la bogaţi. Niciun politician sănătos la cap n-ar face haiducie pe contrasens când alegerile bat la uşă! Totul este gargară din interes! Primează interesul electoral dar nu sunt de neglijat nici forţa economică şi influenţa mafiilor din spitale, care numai astfel de concurenţă nu-şi doresc. Pentru că una este să furi din decontările pentru toţi pacienţii şi cu totul altceva când “profitul” trebuie împărţit.

P.S. Pentru ca cititorii să-şi facă o idée despre ministrul Sănătăţii, în care aruncă azi cu lături toţi neisprăviţii şi îl scot vinovat că “operează la privat”, e bine de ştiut că doctorul Victor Costache este un obişnuit al colocviilor şi conferinţelor medicale de talie internaţională, în genul aceleia organizate zilele trecute de Academia Naţională de Chirurgie din Franţa, unde a ţinut şi o prelegere. Adică omul ştie meserie.

P.P.S. Am fi curioşi să aflăm părerea “trompeţilor” şi vizavi de cazul recent de la Constanţa, unde o pacientă a decedat după ce a aşteptat 16 ore pe scaun, să fie consultată la UPU, ori de grija şi îndemânarea celor cinci hăndrălăi care au scăpat targa cu singura suspectă de infecţie cu coronavirus…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *