Prof. Silvia Mareș, coordonator al Organizației de Femei Pro România Dâmbovița, a făcut o analiză pertinentă a situației învățământului preuniversitar, cu accent pe învățământul primar, în contextul persistenței crizei medicale generate de pandemia de COVID-19. Director al Colegiului Național “Constantin Cantacuzino”, deci familiarizată cu problemele vechi din sistem dar și cu provocările din ultimele luni, Silvia Mareș a pornit de la adevărul de necontestat că nu putem vorbi despre educație performantă, câtă vreme suntem o țară cu finanțare foarte mică- de numai 2,89% din PIB- pentru Educație, cu mențiunea că învățământul primar și preșcolar are repartizat sub 1% din Produsul Intern Brut. A subliniat aici că proasta finanțare nu se reflectă numai în nivelul redus, nemotivant al salarizării profesorilor ci și în lipsa dotărilor obligatorii pentru a crește calitatea actului educațional.
Prof. Silvia Mareș a analizat toate cele trei scenariile vehiculate de ministrul Educației privind începerea anului școlar, apreciind că sunt cel mult parțial fezabile, în condițiile în care, la nivel central, lipsa de implicare este pe cale să genereze consecințe dramatice. Astfel, prima variantă, aceea a reluării procesului educațional la clasă, cu toți elevii, de la 15 septembrie, pare mai de grabă o utopie, în special în mediul urban, unde sunt sute de școli și cu câte 35 de elevi într-o clasă. Sunt practic imposibil de realizat circuitele și de respectat regulile de distanțare fizică.
Nici scenariul “mai realist”-cum a fost catalogat de ministrul Anisie, acela al învățământului hibrid, cu jumătate dintre elevi la clasă și cealaltă jumătate acasă, conectată online , nu este sustenabil date fiind particularitățile și mai ales diferențele uriașe în ce privește condițiile din mediile urban și rural. Școlile de la oraș sunt suprapopulate iar în mediul rural nu există dotările necesare. Nu există aparatură video performantă , nu sunt conexiuni la Internet iar extreme de mulți copii trăiesc în sărăcie.
În fine, al treilea scenariu- școala continuă online, din nefericire și cel mai realist, nu poate avea rezultate mulțumitoare date fiind întârzierile mari nu numai în ce privește achizițiile de tablete și alte echipamente necesare. Spune Silvia Mareș că nu s-a făcut mai nimic pentru formarea cadrelor didactice, pentru organizarea unor cursuri de pregătire, pentru a deprinde metodele cele mai eficiente de interacțiune online cu elevii. Iar dacă în martie a putut fi invocate faptul că n-am fost pregătiți pentru o asemenea criză, în septembrie nu va mai putea invoca nimeni o asemenea scuză.
Prof. Silvia Mareș, Pro România, analiză a situației dramatice din învățământ
93
postarea anterioară