joi , 9 aprilie 2020
STIRI PE SCURT
Gospodărie incendiată cu intenţie la TătăraniIncendiile de vegetație fac prăpăd! Apel disperat al pompierilor care au obligaţii sporite!Nici călare, nici pe jos:CJSU a hotărât “să recomande” purtarea măştilor pe care dâmboviţenii nu le găsesc Niculeşti: Lipsa de comunicare cu autorităţile locale, numai o verigă a unui lanţ de eroriCompania de Apă prelungeşte suspendarea activităţii directe cu publicul până pe 16 maiMăsuri speciale de limitare a răspândirii COVID-19, în TârgovișteVa fi viaţă şi după coronavirus: proiect de 4,75 de milioane de euro pentru regenerare urbană la MoreniAcţiune umanitară a poliţiştilor dâmboviţeniLecţiile online “predate” haotic, frecţie la un picior de lemn.Coronavirus 8 Aprilie: 209 români decedaţi în ţară şi alţi 37 în străinătateAPIA: Cererile unice se depun fară penalitatăţi până la 15 iunieConsilierii judeţeni liberali s-au poziţionat alături de preşedintele Alexandru OpreaStart al celei mai mari actiuni de igienizare a municipiului Targoviste! Cartier cu cartier, strada cu strada, orasul noRecomandările Avocatului Poporului privind contravențiile și sancțiunile în timpul stării de urgențăFond de rezervă pentru sprijinirea comunelor în lupta cu covid-19Hotel “Ceres” nu va mai fi centru de carantină. Va găzdui personalul medical care va trata pacienţii cu coronavirDâmboviţenii continuă să fie amendaţi masiv pentru încălcarea restricţiilor de circulaţieSenatorul Adrian Ţuţuianu, despre demisia celor doi mediciAurelian Cotinescu, PNL Târgovişte:”Banii pe care îi avem să-i cheltuim cu grijă, în economia locală”Doi medici de la Pneumologie şi-au dat demisia
Home / INFO NAȚIONAL / Protecţia consumatorilor, la “ei” şi la “noi”

Protecţia consumatorilor, la “ei” şi la “noi”

Au  intrat în vigoare a noile norme UE privind protecţia consumatorilor, reglementări apreciate de comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, ca fiind un avertisment puternic transmis comercianţilor, în mod special al celor on-line. În linii mari, noul pachet legislativ de actualizare a normelor europene privind protecţia consumatorilor, parte a “Noilor avantaje pentru consumatori”, vizează o mai bună aplicare şi modernizare a normelor actuale ale UE privind protecţia consumatorilor, în conformitate cu evoluţiile digitale. Acestea  vor asigura şi o mai mare transparenţă a pieţelor on-line: va deveni mai clar dacă produsele sunt vândute de un comerciant sau de o persoană fizică, iar recenziile false vor fi interzise.

Vânzătorii nu vor putea să promoveze  false reduceri de preţ, iar site-urile de comparare a preţurilor vor trebui să informeze consumatorii cu privire la criteriile de clasificare. Este preconizată o mai eficientă protejare a  drepturilor consumatorilor şi prin asigurarea de compensaţii pentru victimele practicilor comerciale neloiale şi prin aplicarea de sancţiuni în cazul unor situaţii de prejudiciu colectiv, care afectează consumatorii din întreaga UE.

Statele membre au doi ani la dispoziţie, începând din ianuarie 2020, să transpună directiva în legislaţia  naţională, pentru a se asigura că toţi consumatorii din UE beneficiază de măsuri de protecţie mai solide dar sunt discuţii pentru urgentarea acestui proces de armonizare, în condiţiile în care fraudele comercianţilor necinstiţi ar putea fi sancţionate cu amenzi de până la 4% din cifra de afaceri.

Acestea fiind spuse, nu ne putem opri de la a face o comparaţie între ce este în lumea civilizată şi cum stă treaba la noi, unde ANPC a ajuns doar o sinecură, o agenţie unde se plătesc salarii babane pentru o activitate derizorie plus ceva controale transformate în spectacole televizate, filmate în mod special vara, pe litoral. Atunci când “se lasă prins” câte un comerciant care sare calul, de vinde alimente atât de degradate, de pute până în birourile inspectorilor. Iar la Dâmboviţa, situaţia este şi mai penibilă, vorbind aici de o instituţie opacă, blegită, al cărei şef se ascunde de presă. Aşa s-a ajuns în situaţia în care fiecare vinde ce vrea, prestează servicii de mântuială ori îşi bate joc de consumatorul de bună credinţă în toate modurile posibile. În plus, putem paria de pe acum că legislativul de la Bucureşti va face corecţiile necesare şi va completa normele interne în spiritul regulamentului amintit, abia în ceasul al XII- lea, când se va ajunge la ameninţări cu declanşarea procedurii de infringement. Că doar nu se va încumeta careva să deranjeze mafiile o secundă mai devreme!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *