Cutremur politic major la Chișinău, după ce procurorii moldoveni au dispus reținerea fostului președinte Igor Dodon, în urma efectuării mai multor pecheziţii la locuinţa și alte proprietăți ale sale. Dodon, omul rușilor, este cercetat în „Dosarul Sacoșa”, deschis de procurorii de la Chișinău după apariţia unor imagini în care fostul lider al Partidului Democrat, fugarul Vlad Plahotniuc i-a dat lui Dodon o pungă cu bani destinaţi achitării salariilor angajaţilor Partidului Socialiştilor.
Reținerea fostului președinte, un apropiat al regimului Putin, s-a făcut în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunilor de acceptare a finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală, trădare de Patrie şi îmbogăţire ilicită. Percheziţii au avut loc şi la sediul asociaţiei „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, condusă de Dodon și cofondată de organizaţia „Delovaia Rossia”, care îi are printre lideri pe Igor Ceaika, fiul fostului procuror general din Rusia, Iuri Ceaika.
Reamintim că Igor Dodon, ales președintele Moldovei în urma unui scrutin fraudat masiv, s-a făcut cunoscut prin mesajul său pro-rus, ca opozant al apropierii de Occident, prin denunțarea acordului de asociere cu UE și aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Cu atât mai mult este de apreciat curajul autorităților de la Chișinău, al președintei Maia Sandu, care se dovedește mai hotărâtă și mai „bărbat” decât ce avem noi prin bătătură. Mișcarea este atât de puternică încât a fost comentată de însuși Dmitry Pescov, care admite că este o chestiune care privește Chișinăul, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, afirmând însă că este alarmantă „persecuția” susținătorilor unei cooperări cu Rusia.
De la București în schimb nu s-a suflat o vorbă, după ce s-a pus batista pe țambal și în scandalul provocat de declaraţiile preşedintei Ungariei, Katalin Novak, aflată în vizită privată în România. O cucoană cu ștate vechi în Fideszul lui Orban, care s-a trezit spunând că apără interesele tuturor maghiarilor, aluzia fiind evidentă, lângă un Kelemen Hunor pe post de vice-prim ministru al României și cu harta stilizată a fantomaticei „Ungarii Mari” în spate. Bogdan Aurescu a fost singurul care a avut o reacție oficială mai sănătoasă. Restul, vorbind aici de președinte, de premierul Ciucă- ditai generalul, și alți lideri ai coaliției, au tăcut ca muta-n păpușoi, înghițind inexplicabil încă o ofensă grosolană. O tăcere mai mult decât nesănătoasă, în