duminică , 5 iulie 2020
STIRI PE SCURT
COVID-19 a mai făcut o victimă în DâmbovițaAcțiuni în forță pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19Crucea Roșie, de 144 de ani în slujba umanitățiiDe la țara lui Liviu Dragnea la țara bădălăilorDâmbovița: Explozie a numărului de infectări cu COVID-19! Șefi de prin instituții publice umblă creanga în loc sIncendiu de proporții la o hală dezafectată din incinta fostei termocentrale DoiceștiLider Pro România despre sesiunea extraordinară a Parlamentului: E din categoria “Mircea fă-te că lucrezi”Coronavirus 3 iulie : Din 420 de cazuri noi, 45 sunt din Dâmbovița !Dezbatere publică pe tema amenajării stațiunii turistice de interes național Peștera – PadinaAtenție șoferi, pe drumari i-a apucat cârpeala!Cod Galben de instabilitate atmosferică până sâmbătă la ora 10Focar de infecție la Centrul pentru Servicii Sociale GăeștiApă cu presiune scăzută la Raciu și LucieniCOVID-19 face prăpăd în Dâmbovița: trei decese și 19 persoane confirmate pozitiv într-o singură zi !!!Aninoasa: PSD propune un “transfer între generații”TÂRGOVIȘTE: “DIALOG” PNL-PSD PE TEME DE EDUCAȚIEFinal de carieră pentru patru pompieri de la ISU „Basarab I” DâmboviţaPro România Dâmbovița: Senatorul Adrian Țuțuianu a prezentat al VII-lea lot de candidațiCriza covid ia amploare:450 de cazuri noi și 20 de decese în ultimele 24 de orePSD Dâmbovița despre Planul de relansare: “Superficialitate crasă este descrierea corectă a programului pregătit
Home / EDITORIAL / PSD nu reușește să crească suficient doar pe gafele liberalilor

PSD nu reușește să crească suficient doar pe gafele liberalilor

Câteva informații  “răsuflate” din interiorul echipei de la vârful  PSD arată  că, la ultimul sondaj intern, partidul ar fi fost cotat la 27% în preferințele electoratului, cu un procent mai puțin față de luna februarie. Chiar pe fondul unor bâlbe guvernamentale notorii, reculul nu este deloc surprinzător după  uriașul  scandal privind autonomia Ținutului Secuiesc. Un alt motiv pentru care cel mai mare partid lâncezește  în sondaje, fiind încă departe de pragul de 30%, este lipsa de coerență și fermitate la nivel central. Pe de o parte critică guvernarea liberală la greu, pe de alta, cu unele contre, aprobă cam tot ce propune Guvernul Orban, oferind astfel și posibilitatea unor riposte care vor deveni probabil tot mai contondente.

Este o situație îngrijorătoare, chiar dacă social-democrații mizează pe faptul că o mare parte dintre primarii și șefii de consilii județene ai partidului vor reuși la următorul tur de scrutin să-și reînnoiască mandatele (PSD a obținut în 2016 cele mai multe mandate de primar – 1.677 – reprezentând 52,63% iar PNL are 1.081 de primari, reprezentând 33,92%), ajungând, per total, la un scor electoral cu cifra 3 în față.

Marea problemă social-democraților, a stângii politice românești în general, rămâne aceea  că, în ciuda erodării, PNL ar fi cotat la 35% din sufragii iar USR i-ar  reveni  16%, fiind în ușoară ascensiune, ceea ce înseamnă că dreapta își menține electoratul. Va mai conta în ecuație Pro România, cu opt puncte procentuale. Cât despre PMP, UDMR și ALDE, vor avea de tras pentru a face măcar pragul de 5%, grijă de care ar putea scăpa partidul lui Cioloș în cazul unei fuziuni cu USR.

Ca un prim comentariu, este evident că pesediștii nu ignoră avantajele pe care le au alegând să stea în opoziție și să aștepte ca  impactul crizei economice să amplifice nota de plată pe care liberalii ar putea să o deconteze. Au interesul să împingă alegerile locale cât mai mult în toamnă, ceea ce înseamnă că vânturarea moțiunii de cenzură să fie doar un joc de fațadă. Este însă un joc riscant, un fel de sabie cu două tăișuri. Dacă Guvernul PNL iese cu bine după criza medicală și criza economică va fi cumva domolită, situația se va schimba radical.

Și pentru că tot s-a făcut un an de la europarlamentare, merită amintit că PNL a câștigat atunci cu 27%, PSD a pierdut cu un aproape neverosimil 22,5% în timp ce USR “i-a suflat în ceafă”, cu un excelent 22,4%. Au mai fost în cărți și atunci Pro România(6,6%) și PMP(5,7%). Cu alte cuvinte, chiar dacă nu mai are scor cu cifra 4 în față, cât era cotat la începutul anului, PNL și-a majorat avansul iar cele cinci procente în plus în dreptul PSD, la actuala configurație a scenei politice, nu reprezintă mare lucru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *