Într-o şedinţă de dată recentă, Guvernul a aprobat Hotărârea pentru aprobarea finanţării, din Fondul pentru Mediu, a Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate.
Prin acest program producătorii agricoli sunt ajutați să-şi achiziţioneze tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente, noi, mai puţin poluante, ceea ce va conduce la dezvoltarea economică durabilă a României pe termen lung. Se va asigura și un mediu mai curat, deoarece beneficiarii programului vor trebui să predea spre casare un autovehicul, tractor sau maşină agricolă autopropulsată uzată.
În Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Administraţiei Fondului pentru Mediu pe 2024 sunt alocate 500 de milioane de lei pentru acest program, iar valoarea ce poate fi acordată unui beneficiar la achiziţionarea unui tractor sau a unei maşini agricole autopropulsată este de aproximativ 20.000 de euro, cuantumul finanţării urmând a fi stabilit prin ghidul de finanţare.
Având experiența anilor anteriori, fermierii transmit informaţii din piaţă în sensul că tractoarele care costau până recent în jur de 35.000 euro vor avea un preţ majorat în mod nejustificat la 55.000 euro, plafonul maximal pentru program, făcând astfel ca accesul la acest sprijin să fie unul limitat şi mult restrâns, cu un număr redus de beneficiari.
La programul Rabla pentru tractoare agricole se adaugă lansarea şi derularea în 2024 a programelor aferente sM 4.1.1 – Investiţii în Exploataţii Agricole, DR 12 – Investiţii în Consolidarea Exploataţiilor Tinerilor Fermieri Instalaţi şi a Fermierilor Recent Instalaţi şi DR 13 – Achiziţii de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, care reprezintă de asemenea oportunităţi de finanţare pentru fermierii ce doresc să achiziţioneze utilaje agricole pentru activităţile din ferme.
În aceste condiţii, printr-o scrisoare deschisă, fermierii fac un apel la producătorii, importatorii şi distribuitorii de utilaje să evite practicile din trecut prin care, odată cu lansarea anumitor măsuri sau programe de finanţare a utilajelor agricole, fie au crescut preţurile aproape de suma care era acordată ca finanţare, fie au crescut preţurile cu 20-30%, raportat la diferenţele de preţuri între leasingul direct de fermier şi preţurile oferite prin diferite programe, inclusiv în Baza de Date a Preţurilor de Referinţă.
„Pe bună dreptate, fermierii vin cu solicitarea de a fi analizate preţurile de leasing şi alinierea acestora la preţurile utilajelor din ţările din vestul Uniunii Europene (de exemplu, Germania). Este nevoie de un efort din partea tuturor părţilor implicate ca preţurile de achiziţie să fie cât mai mici posibil prin aceste programe de finanţare, diminuate către preţul de achiziţie la leasing în măsura în care este posibil, pentru a sprijini fermierii să traverseze această perioadă grea şi să existe o colaborare reciproc avantajoasă pe termen scurt. Să nu se uite că fermierii sunt beneficiarii principali ai acestui program care, evident, aduce beneficii și distribuitorilor de utilaje agricole! Pentru ca aceste parteneriate între fermieri şi producătorii şi distribuitorii de utilaje să continue în bune condiţii pe termen mediu şi lung este nevoie însă de respect reciproc și de respectarea eticii în afaceri”- a punctat deputatul PSD Marian Țachianu.