marți , 25 iunie 2019
Home / SOCIETATE / REALITATEA DIN FUNDU’ CURŢII…

REALITATEA DIN FUNDU’ CURŢII…

      La 11 ani de la aderare, multe statistici oficiale, oricât ar fi de cosmetizate, arată că , în multe privinţe, România este ţară europeană doar cu numele. Trist dar perfect adevărat, doi din trei români care trăiesc la țară nu au apă curentă iar şase din zece gospodării au toaleta în curte

        În cifre exacte, populaţia deservită de sistemul public de alimentare cu apă a fost de 13,229 milioane persoane la finele anului 2017, reprezentând 67,5% din populaţia rezidentă a României. Şi dacă la oraşe s-au înregistrat 10,191 milioane persoane conectate la sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 96,9% din populaţia rezidentă urbană, în  mediul rural au apă curentă numai 3,038 milione persoane, reprezentând 33,5% din populaţia rezidentă rurală a ţării. Statisticile arată diferenţe enorme şi pe regiunile de dezvoltare, cu un vârf în regiunea București-Ilfov (83,4%) şi prăpădul din regiunile Nord-Est (47,4%) şi  Sud-Vest Oltenia (55,6%)”. În acelaşi timp, ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost de 71,4%, iar a celor cu grup sanitar de 69,8%, cu precizarea de rigoare că, în mediul rural,  șase din zece gospodării nu au toaletă în interiorul locuinței în timp ce în mediul urban doar 6% se află în această situație.
Şi mai este un aspect foarte important, care nu trebuie o clipă scăpat din vedere: Se investesc sute şi sute de milioane de euro în reţele de apă şi canalizare, în special fonduri europene. Nenorocirea eate că oamenii n-au bani să plătească racordarea şi, chiar dacă ar avea, plata facturilor, în special în mediul rural, ar reprezenta pentru mulţi o mare problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *