Acasă CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL Recensământ 2022- mai puțini, mai bătrâni, majoritatea și mai săraci…

Recensământ 2022- mai puțini, mai bătrâni, majoritatea și mai săraci…

de adrian

Au fost date publicității primele date parțiale și estimări, în urma recensământului populației și locuințelor. Departe de a fi un succes, această activitate de importanță capitală a fost marcată de procedurile greoaie și neîncrederea unei părți însemnate a populației, amplificată de contactul cu chestionarele pline cu întrebări care nu-și aveau rostul. Nu stăm acum de critici dar, ne vine în minte una dintre derivatele vestitei legi ale lui Murphy: ”tot ce începe prost, se termină de regulă și mai prost!” Pe măsură ce s-a prefigurat un fiasco, termenul de finalizare a fost prelungit de două ori, autoritățile trezindu-se destul de târziu la realitate. Cu tot hei-rupismul de final, ceva gen îngrășatul porcului în Ajun, cifrele sunt dezamăgitoare și reflectă în primul rând eșecul tuturor guvernărilor în materie de politici demografice, sociale și economice!

Revenind la primele date publicate, se cuvine să precizăm că, în estimarea numărului populației recenzate până la 1 august, se includ trei componente, două fiind cunoscute și una estimată. Cele două componente cunoscute sunt  numărul populației înregistrate în perioada 14 martie-27 mai, în etapa auto-recenzării, respectiv numărul populației recenzate în perioada 31 mai-25 iulie, la care se adaugă componenta a treia- numărul estimat al populației recenzate în ultimele șase zile de recenzare, 26-31 iulie. Primele două componente sunt: 8.901.604, respectiv, 8.314.702 locuitori, însemnând împreună, rotunjit, 17,2 milioane locuitori. Datele asupra numărului de locuitori recenzați în zilele de 26-31 iulie nu se cunosc, fiind   însă cunoscută  amplificarea masivă a recenzărilor după 25 iulie. S-a estimat populația recenzată în zilele de 26-31 iulie la  992 mii locuitori, ceea ce ar însemna  o populație totală recenzată la 31 iulie de 18,2 milioane locuitori. O cifră care, să nu uităm,  se referă la data de 1 decembrie 2021, momentul de referință al recensământului. Față de populația rezidentă estimată de INS la aceeași dată, 19 milioane, diferența este de 800 de mii locuitori, în minus.

Asta înseamnă că, de la recensământul din 7 ianuarie 1992, care a marcat un record în ceea ce priveşte nivelul populaţiei României – 22,8 milioane de persoane, România a pierdut 4,6 milioane de locuitori, echivalentul populației rezidente în București și primele zece orașe mari ale țării. O realitate de-a dreptul tragică și, pe măsură ce datele vor fi prelucrate, veștile proaste vor continua. Se va confirma trendul de îmbătrânire a populației, pe fondul scăderii dramatice a natalității dar și al exodului tinerilor spre țări în care munca și priceperea le sunt mai bine apreciate.  

În aceste cifre vedem gradul de depopulare masivă a țării, consecință a politicilor sociale  populiste, lipsite de viziune, făcute de azi pe mâine și din interese electorale evidente! Totul amplificat pe fondul corupției generalizate și mediocrației impusă de o clasă politică slabă, clădită pe nepotism și cumetrii, în detrimentul valorilor autentice!

În plan politic, vom avea mai puțini reprezentanți în Parlamentul European și s-ar cuveni, ba chiar se impune și o reducere pe măsură a numărului de membri ai Parlamentului României! Și banii europeni se vor împuțina, dar asta chiar nu-i interesează pe cei care au strâns deja cât pentru zece vieți, plus că sunt mult mai greu de sifonat!

 

You may also like

Lasă un Comentariu