Acasă ACTUALITATE Recomandări pentru circulaţia pe timp de ploaie

Recomandări pentru circulaţia pe timp de ploaie

de adrian

Înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă asigură o vizibilitate foarte bună. Trebuie să beneficiați și de o bună funcţionare a ştergătoarele şi a instalaţiei de climatizare şi dezaburire.
Adaptați în permanență viteza de rulare la condițiile de drum și trafic! Luați în calcul că, pe un carosabil ud, spațiul de frânare crește substanțial.
Nu frânaţi brusc! Păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţă, astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte subit.
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu efectuaţi depăşiri riscante!
Pe timp de ploaie, este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri, precum şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.
Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos.
Conștientizați în permanenţă pericolul de a acvaplana. În acele momente anvelopa nu mai are contact cu asfaltul, sub ea existând doar o peliculă de apă şi controlul maşinii este practic imposibil. Această situaţie apare atunci când anvelopa nu mai poate evacua cantitatea de apă pe care o întâlneşte.
În principiu, acvaplanarea apare foarte repede la anvelopele uzate sau la trecerea prin bălţi cu o viteză prea mare. Pericolul de accident în acest caz este extrem de ridicat.
Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări în locuri nepermise.
Evitați să parcați autoturismele în dreptul copacilor, mai ales pe vreme rea.
În cazul rămânerii în pană, pe timp de ploaie, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul.
 
 
 

You may also like

Lasă un Comentariu