Acasă ACTUALITATE Recomandări pentru deplasări sigure în condiţii specifice sezonului de iarnă

Recomandări pentru deplasări sigure în condiţii specifice sezonului de iarnă

de adrian

Adoptați o manieră prudentă de conducere și adaptați în permanență viteza de rulare la condițiile meteo și de drum.
Înainte de a porni la drum, întotdeauna, informați-vă despre condițiile meteo-rutiere existente pe traseul pe care urmează să-l parcurgeți!
Curățați în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de climatizare!
Dacă circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, echipați-vă autovehiculul cu anvelope de iarnă!
Nu uitați: rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri!
Sporiți atenţia la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare şi evitați oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.
Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză redusă care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.
Întotdeauna, trebuie păstrată în mers o distanță suficientă față de partenerii de trafic, pentru a putea opri autoturismul în condiții de siguranță în caz că acest lucru este necesar.
În cazul producerii unui accident de circulație soldat cu avarierea unui autovehicul sau cu alte pagube materiale ca urmare a nepăstrării unei distanțe corespunzătoare faţă de vehiculul care îl precede, șoferul vinovat va fi sancționat contravențional conform prevederilor O.U.G 195/2002.
În situația unui accident rutier soldat cu victime, răspunderea este penală.
În contextul unor blocaje rutiere, păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autoturisme.
Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice sau dacă vă simțiți obosiţi!
Vă reamintim că este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.
Evitați transportul copiilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare ori neechipate corespunzător și nu-i lăsați să aștepte în interiorul mașinilor parcate.
 
 

You may also like

Lasă un Comentariu