Departamentul de Arte a organizat miercuri, 29 mai, la Muzeul de Istorie, un amplu eveniment pentru a marca aniversarea a 32 de ani de Învățământ universitar și, totodată, 25 de ani de învățământ superior muzical, la Târgoviște.
Au participat personalități și profesori de marcă ai învățământului superior românesc, precum: prof. univ. dr. DHC Gheorghe Bîrlea, conf. univ. dr. DHC. Ioan Golcea, conf. univ. dr. ing. Henri George Coanda, fosta inspectoare Gabriela Istrate și multi alții, figuri proeminente cu rol esențial în dezvoltarea învățământului muzical de la Târgoviște.
Invitații de seamă au rememorat frumoasele și emotionantele momente ce au marcat parcursul Departamentului de Arte de la începuturi și până în prezent, cei care își desăvârșesc acum cariera profesională într-un așezământ educațional și cultural solid oferindu-le, în semn de prețuire, aplauze, flori și diplome de execelență.
Atmosfera unei seri cu adevărat vibrante a fost întregită de concertul susținut de Corala Apassionato, condusă magistral de dirijorul Florin Emil Nicolae Badea, o prestație de neuitat, apreciată de public cu îndelungate aplauze.
Scurt parcurs al devenirii academice târgoviștene
Vechea cetate de scaun a Țării Românești a încetat de mult timp să fie doar un reper istoric. De-a lungul timpului, au fost numeroase transformări în toate domeniile, orașul căpătând un suflu nou și o nouă formă prin înființarea Universității Valahia.
Învățământul superior a apărut la Târgoviște, în anul 1991, prin înființarea Colegiului Universitar Tehnic și Economic (după care și Pedagogic), pentru ca în anul 1992 să ia naștere Universitatea Valahia din Târgoviște.
Nu trebuie uitată reala contribuție adusa la înființarea U.V.T. de importante personalități ale învățământului superior: Florea Oprea, Ion Cucui, Ion Stegăroiu, Ivan Vasile Ivanoff, Constantin Ghiţă, Marius Mihălăchioiu, Marin Iordan, Teodor Simion, Paraschiv Vagu și alții.
Minunatul drum al devenirii artistice a început la Colegiului Universitar Pedagogic alături de fondatorul și directorul acestuia, prof. univ. dr. DHC Gheorghe Bîrlea, personalitate importantă a învățământului universitar romanesc.
Facultatea de Muzică s-a născut dintr-o pasiune jertfelnică a profesorilor și a muzicienilor din atât de bogatul plai artistic al Târgoviștei, creatori de condiții pentru urmașii lor, care, iată, în 1999, au primit o imensă șansă de a se instrui sub auspiciile măiestriei artistice și didactice a universitarilor de la București si a profesorilor de la Liceul de Arte Bălașa Doamna din Târgoviște.
Membrii fondatori ai Facultății de Muzică din U. V. T. au fost: profesor dr. Victor Popa, prof. univ. dr. Constantina Boghici, conf. univ. dr. Marian Boghici, prof. univ. dr. Florin Emil Nicolae Badea, la demersul lor contribuind și cadrele didactice de la Universitatea Națională de Muzica din București – conf. univ. dr. Rodica Nicolaescu, conf. univ. dr. DHC. Ioan Golcea, prof. univ. dr. DHC. Teodor Țuțuianu, prof. univ. dr. Irina Odăgescu, prof. univ. dr. Gheorghe Oprea, conf. univ. dr. Heliana Drăgușin, prof.univ.dr. Gabriela Munteanu, Adrian Buliga, pe parcurs alăturându-se și profesorii: Lavinia Coman, Florinela Popa, Ana Maria Petri Gusti, Tatiana Hilca, Lucian Vladescu, Gheorghe Zamfir, Sabin Pauța, Tatiana Morosanu, Florin Georgescu, Felicia Filip, Sanda Hârlav Maistorovici, dar și regretații profesori, Constantin Pertea și Gheorghe Dimancea.
Pentru a fi acreditată, instituția a beneficiat, de la început, de programe de studiu compatibile cu instituțiile de învățământ superior consacrate, astfel că s-au accesat cu succes performanțele teoretice și didactice aduse de profesorii de la București, producându-se, astfel, un transfer de experiență de la Universitatea Națională de Muzică din București către studenții noștri. Aceștia au preluat practica didactică, artistică și științifică a învățământului muzical românesc de la București, dar și tradiția și experiența de la nivel local, în special cea a Liceului de Arte Bălașa Doamna, mulți dintre ei devenind profesori, preluând marea responsabilitate de a fi continuatorii învățământului artistic de la Facultatea de Muzica de la Târgoviște, azi Departamentul de Arte.
Echipa de la București – cum li s-a spus adeseori – a venit ani de zile la Târgoviște cu microbuzul, cu ocazii (!) – într-un transport neadecvat, funcționând cu plata cu ora, menținându-și înalta ținută morală și profesională fără compromisuri, cu exigență, dar cu multă dragoste pentru fiecare student. În cuvintele profesorului Ioan Golcea: Noi, profesorii de la București, n-am venit la Târgoviște după arginți, dar nici n-am rămas nerăsplătiți, pentru că ne-am întors acasă încărcați cu daruri de neprețuit cuprinse într-o ÎMPLINIRE și o UMPLERE SUFLETEASCĂ DEPLINĂ.
La această construcție, trebuie menționată și contribuția adusă de personalități ale Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, cum sunt: rector prof. univ. dr. Viorel Munteanu, prof. univ. dr. Gheorghe Duţică și prof. univ. dr. Laura Vasiliu.
Facultatea de Muzica a beneficiat, de la început, de susținerea conducerii Liceului de Arte „Balașa Doamna”. Prin bunăvoința doamnelor directoare de atunci, Constantina Boghici și Gabriela Istrate, liceul a pus la dispoziție spații pentru buna desfășurare a cursurilor.
În perioada 1998-2005, conf. univ. dr. DHC Ioan Golcea a creat o atmosferă intensă de muncă și de performanță în Facultatea de Muzică, punând bazele a ceea ce ulterior s-a conturat într-un Departament cu rezultate remarcabile în U.V.T.
Nivelul profesorilor s-a reflectat în nivelul de evoluție profesională și umană a absolvenților. Trebuie precizat că studenții Facultății de Muzică nu ar fi atins atât de repede performanțe egale cu cele ale facultăților similare din țară dacă, în comunitatea noastră, nu ar fi existat o apreciere reciprocă, o prețuire nedisimulată și o enormă generozitate.
De admirat este faptul că majoritatea absolvenților sunt, astăzi, importante puncte de reper ale învățământului artistic-muzical vocațional și nevocațional sau reprezintă Specializarea Muzică în importante instituții de cultură din țară.
În anul 2006, Facultatea de Muzică și-a unit forțele cu Facultatea de Științe, formându-se Facultatea de Științe și Arte și actualul Departament de Arte – specializarea Muzică ce oferă studenților condiții de nivel european pentru pregătirea lor artistică. Există și azi o strânsă colaborare cu celelalte facultăți de specialitate din țară, și anume: Universitatea Națională de Muzică din București, Facultățile de Muzică din Iași, Cluj, din Brașov, Timișoara, Constanța, Pitești.
Studenții Departamentului de Arte beneficiază nu numai de pregătire teoretică, ci și de practică artistică. Munca de ansamblu a studenților se reflectă în apreciatele concerte și manifestări artistice susținute constant. Aici trebuie amintită activitatea Corului Facultății și impresionanta activitate a Coralei Appassionato, deținătoare a 20 de premii internaționale (performanță greu de egalat !), ansamblu ce încântă audiența cu fiecare apariție scenică.
În ordine cronologică, amintim foștii decani ai Facultății de Muzică și ai Facultății de Științe și Arte, de la începuturi:
Conf. univ. dr. Rodica Nicolaescu
Conf. univ. dr DHC Ioan Golcea
Conf. univ. dr. Calin Oros
Conf. univ. dr. Laura Gorghiu
Prof. univ. dr. habil Cristinel Mortici
Conf. univ. dr. Crinela Dumitrescu
În prezent, conducerea Universității este asigurată de: rectorul conf. univ. dr. Corneliu SĂLIȘTEANU și de prorectorii: conf.univ.dr. ing. Henri George COANDĂ, prof. univ. dr. ing. habil. Daniel Emil Constantin DUNEA, prof.univ.dr. habil. Florin RADU, si prof. univ. dr. habil. Marian VÎLCIU.
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității Valahia din Târgoviște înregistrează un număr de aproximativ 350 de studenți. Decanul este lect. univ. dr. Ana-Maria HOSSU, iar directorul Departamentului de Arte, lect. univ. dr. Mihaela MICUTA.
Componența actuală a Departamentului de Arte: prof.univ.dr. Florin Emil Nicolae Badea, prof.univ.dr. Sanda Harlav Maistorovici, conf.univ.dr. Felicia Filip, conf.univ.dr. Marian Boghici, conf.univ.dr. Florentin Raducanu, lect.univ.dr. Mihaela Micuță, lect.univ.dr. Madalina Ionescu, lect.univ.dr. Ana Maria Melinte, lect. univ.dr. Felix Goldbach, lect.univ.dr. Cristian Manguta, asist.univ.dr. Mirela Matei.
Mulțumiri tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea Specializarii Muzică!
VIVAT, CRESCAT, FLOREAT !