duminică , 5 iulie 2020
STIRI PE SCURT
COVID-19 a mai făcut o victimă în DâmbovițaAcțiuni în forță pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19Crucea Roșie, de 144 de ani în slujba umanitățiiDe la țara lui Liviu Dragnea la țara bădălăilorDâmbovița: Explozie a numărului de infectări cu COVID-19! Șefi de prin instituții publice umblă creanga în loc sIncendiu de proporții la o hală dezafectată din incinta fostei termocentrale DoiceștiLider Pro România despre sesiunea extraordinară a Parlamentului: E din categoria “Mircea fă-te că lucrezi”Coronavirus 3 iulie : Din 420 de cazuri noi, 45 sunt din Dâmbovița !Dezbatere publică pe tema amenajării stațiunii turistice de interes național Peștera – PadinaAtenție șoferi, pe drumari i-a apucat cârpeala!Cod Galben de instabilitate atmosferică până sâmbătă la ora 10Focar de infecție la Centrul pentru Servicii Sociale GăeștiApă cu presiune scăzută la Raciu și LucieniCOVID-19 face prăpăd în Dâmbovița: trei decese și 19 persoane confirmate pozitiv într-o singură zi !!!Aninoasa: PSD propune un “transfer între generații”TÂRGOVIȘTE: “DIALOG” PNL-PSD PE TEME DE EDUCAȚIEFinal de carieră pentru patru pompieri de la ISU „Basarab I” DâmboviţaPro România Dâmbovița: Senatorul Adrian Țuțuianu a prezentat al VII-lea lot de candidațiCriza covid ia amploare:450 de cazuri noi și 20 de decese în ultimele 24 de orePSD Dâmbovița despre Planul de relansare: “Superficialitate crasă este descrierea corectă a programului pregătit
Home / INFO NAȚIONAL / Regionalizarea politică a României ?!

Regionalizarea politică a României ?!

Dacă reforma administrativă a rămas doar o temă de campanie, reluată  atunci când cineva are interesul, proasta guvernare şi alocarea fără discernământ a resurselor s-au materializat deja într-un soi de regionalizare economică a României. Avem zona metropolitană Bucureşti-Ilfov, bine industrializată şi care concentrează sediile marilor companii, şi zonele din centrul şi mai ales vestul ţării- Braşov, Sibiu, Arad, Timiş, Cluj, Bihor, unde nivelul de trai este mult peste medie. În rest, exceptănd câteva oraşe mari- Constanţa, Iaşi, Ploieşti ori Piteşti, domină sărăcia iar judeţe întregi au ajuns să evite colapsul exclusiv mulţumită alocarilor de la bugetul de stat. Vorbim deja despre o regionalizare din punct de vedere economic şi, observăm mai nou, un fenomen deloc fast, anume tendinţa de înfiinţare a unor partide politice regionale.

Avem aici exemplul reprezentanților asociației ieșene “Împreună pentru A8″( care a militat pentru construirea Autostrăzii A8 – “Autostrada Unirii”) şi care au înfiinţat un partid politic denumit “Împreună pentru Moldova”. Unul dintre fondatori, Cătălin Urtoi, spune în clar că acest partid a fost înființat “pentru a continua lupta pentru infrastructura Moldovei, de dincolo de gard” iar noua formaţiune politică a primit acordul judecătorilor Tribunalului Bucureşti, care au  dispus înregistrarea Partidului “Împreună pentru Moldova” în Registrul Partidelor Politice ţinut de această instanţă.

 

Acum nu stăm să analizăm că unele partide politice au fost recunoscute după lungi demersuri în timp ce altele, cum este cazul de faţă, au fost înregistrate nefiresc de repede. Există un precedent chiar la Iaşi, unde Constantin Simirad, ales ulterior primar, a înfiinţat, în anul 2000, “Partidul Moldovenilor”. Ori Moldova sau mai bine zis dezvoltarea infrastructurii acestei provincii istorice, a rămas tot la stadiul de speranţă şi “în pixul” liderilor de la Bucureşti. Afirmăm doar că problemele din diferitele regiuni nu se rezolvă prin înfiinţarea de partide “zonale”, acestea rămânând cel mult un vector de propulsare pentru oportunişti. Fapt confirmat indirect chiar de  Cătălin Urtoi, care susţine  că astfel se vor rezolva mai repede problemele cu infrastructura pe care le întâmpină regiunea, făcând trimitere la  “un partid etnic (UDMR) ce reuşeşte de 30 de ani să intre la guvernare, fiind votat constant de cei 1,5 milioane de maghiari din 7 judeţe ale Transilvaniei. Se întreabă, tâmp în opinia noastră, de ce nu ar reuşi un partid regional să ajungă la guvernare şi să reprezinte cu succes interesele celor peste 4,5 milioane de moldoveni din cele 8 judeţe din Moldova? Un răspuns ar fi că, la fel de bine, ar putea fi înfiinţat şi un partid al oltenilor, poate un altul în Dobrogea, în Tara Crişurilor ori cine mai ştie pe unde. Firesc ar fi ca politicienii care reprezintă judeţele din Moldova să fie luaţi la întrebări şi nu perpetuat şi luat ca exemplu un model neconstituţional, tolerat din laşitatea politicienilor români majoritari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *