duminică , 5 iulie 2020
STIRI PE SCURT
COVID-19 a mai făcut o victimă în DâmbovițaAcțiuni în forță pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19Crucea Roșie, de 144 de ani în slujba umanitățiiDe la țara lui Liviu Dragnea la țara bădălăilorDâmbovița: Explozie a numărului de infectări cu COVID-19! Șefi de prin instituții publice umblă creanga în loc sIncendiu de proporții la o hală dezafectată din incinta fostei termocentrale DoiceștiLider Pro România despre sesiunea extraordinară a Parlamentului: E din categoria “Mircea fă-te că lucrezi”Coronavirus 3 iulie : Din 420 de cazuri noi, 45 sunt din Dâmbovița !Dezbatere publică pe tema amenajării stațiunii turistice de interes național Peștera – PadinaAtenție șoferi, pe drumari i-a apucat cârpeala!Cod Galben de instabilitate atmosferică până sâmbătă la ora 10Focar de infecție la Centrul pentru Servicii Sociale GăeștiApă cu presiune scăzută la Raciu și LucieniCOVID-19 face prăpăd în Dâmbovița: trei decese și 19 persoane confirmate pozitiv într-o singură zi !!!Aninoasa: PSD propune un “transfer între generații”TÂRGOVIȘTE: “DIALOG” PNL-PSD PE TEME DE EDUCAȚIEFinal de carieră pentru patru pompieri de la ISU „Basarab I” DâmboviţaPro România Dâmbovița: Senatorul Adrian Țuțuianu a prezentat al VII-lea lot de candidațiCriza covid ia amploare:450 de cazuri noi și 20 de decese în ultimele 24 de orePSD Dâmbovița despre Planul de relansare: “Superficialitate crasă este descrierea corectă a programului pregătit
Home / SOCIETATE / Reguli de bun simț într-o lume normală, civilizată

Reguli de bun simț într-o lume normală, civilizată

În timp ce politicienii încă se mai certau cum și cu câte zile să mai prelungească starea de alertă, politizând la modul grotesc un subiect exclusiv de competența specialiștilor, șefii de la Educație și Sănătate  au prezentat setul de măsuri care va acompania redeschiderea primelor creșe și grădinițe. Am aflat astfel că  tuturor  copiilor li se va măsura temperatura la intrare, că vor fi învățați și ajutați să se spele pe mâini cu apă si săpun minimum 20 de secunde, iar toate suprafețele pe care le ating – inclusiv jucării, tobogane, țarcuri, mânere, balustrade, butoane și accesorii la instalații sanitare, toalete, clanțe, pervazul ferestrei, precum și mesele și scaunele din sala de grupă – vor fi atent curățate. Operațiunea se va repeta  frecvent, prin ștergerea cu apă și detergent. Copiii care vor avea temperatura peste 37,3 grade Celsius și/sau prezintă simptome respiratorii sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, nu vor fi primiți la program. Ei vor fi lăsați în grija părinților, cu recomandarea unui consult medical de specialitate.

Activitățile în aer liber vor avea o pondere cât mai mare din program, iar copiii nu vor mai fi lăsați să aducă de acasă jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare.

Întrând puțin în amănunte, la intrarea în grădiniță, creșă sau  after-school, o persoană desemnată va asigura fluidizarea sosirilor și fluxului de persoane, în vederea evitării aglomerărilor. Adică nu va mai fi permisă bulucirea într-un interval de 10-15 minute, deci vor trebui disciplinați inclusiv părinții, ca să nu mai lase totul pe ultima sută de metri.

Ușile de intrare  vor fi menținute deschise la venirea copiilor in unitate, în măsura în care problemele de securitate permit, accesul în holul de primire trebuie limitat, iar triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unității.

Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura înregistrată nu trebuie sa depășească 37,3 grade Celsius iar dacă se constată menținerea unei temperaturi peste această limită sau/și prezența de simptome respiratorii si/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii NU sunt primiți la program.  Măsurile de igienă și comportament trebuie respectate atât în zona preșcolară, cât și în cea școlară (menținerea distanței fizice, aplicarea gesturilor de barieră, limitarea aglomerărilor, purtarea măștii faciale, spălatul pe mâini).

Toate suprafețele trebuie curățate –preponderent cele care sunt atinse de copii , prin ștergerea cu apă și detergent.Săpunul lichid si prosoapele de hârtie trebuie să fie accesibile pentru toți copiii și angajații din cadrul unității.

Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei sa fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii in grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minim 4,5 mp/copil.Distanțarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare și în sălile de mese prin plasarea paturilor, șezlongurilor, respectiv a măsuțelor) la cel puțin 2m distanță între ele.

Ce “sare în ochi” de la prima lectură? Anume că sunt reguli care, în cea mai mare parte, au fost valabile și până acum, numai că au fost ignorate! Știe orice părinte că, pentru o “atenție” , erau primiți frecvent la program copiii bolnavi iar spălatul pe mâini și celelalte erau “sărite” de multe ori exclusiv din comoditatea educatorilor și personalului auxiliar. De săpun , hârtie igienică și prosoape de hârtie ne se găseau niciodată bani, și totul revenea, tacit, în seama părinților. Încă o dată, vorbim mai de grabă despre reguli de bun simț, cu nimic ieșite din comun într-o societate civilizată, în care spălatul pe mâini și pe dinți este deprins odată cu mersul în picioare. Bine ar fi să fie respectate măcar de acum înainte, fiind o șansă în plus pentru mulți de a scăpa și de alte belele, cum ar fi puricii, păduchii ori cine mai știe ce afecțiuni dermatologice…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *