Reprezentanții Societății Naționale Nuclearelectrica S.A. (SNN) au vizitat recent sediul Doosan Enerbility din Changwon, ca parte a delegației conduse de președintele României Klaus Iohannis, cu scopul de a cerceta capacitățile avansate de producție SMR ale Doosan.
Vizita a avut în vedere dezvoltarea relațiilor bilaterale de colaborare și schimb tehnologic între România și partenerii săi strategici. În această vizită s-au efectuat tururi ale atelierelor de forjare și nucleare și s-au trecut în revistă instalațiile vitale pentru producția SMR.
„Proiectul SMR din România (referire Centrala Nucleară cu Reactoare Modulare Mici de la Doicești n.r.) va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară și robustețe tehnologică” – a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, după vizita reprezentanților societății la sediul Doosan Enerbility din Changwon ( Coreea de Sud), ca parte a delegației conduse de președintele României – Klaus Iohannis.
Cosmin Ghiță, CEO SN Nuclearelectrica, a subliniat:”Proiectul SMR din Romania vă beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară și robustețe tehnologică. Doosan Enerbility, cu experiența să recunoscută la nivel internațional în producția de echipamente nucleare și progrese în tehnologiile SMR, vă contribui semnificativ la asigurarea faptului că, până la sfârșitul anilor 2030, România vă deveni un punct de referință în implementarea tehnologiilor nucleare avansate și a proiectelor eficiente de energie curată pe termen lung.”
El a subliniat, de asemenea, beneficiile colaborării pentru industriile nucleare din România și Coreea, inclusiv accelerarea cooperării și dezvoltarea lanțului valoric.
Despre Nuclearelectrica
Compania națională „Nuclearelectrica” SA este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.
Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unități nucleare CANDU, fiind două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear și a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susține proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica joacă un rol major la nivel național, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România.