marți , 29 septembrie 2020
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / Rezoluţie pentru comemorarea Revoluţiei Române

Rezoluţie pentru comemorarea Revoluţiei Române

 

 

În deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European, Comisia Europeană, prin comisarul Adina Vălean, a susținut o declarație în plen cu privire la evenimentele din decembrie 1989, din România, aceasta fiind urmată de intervenții ale liderilor grupurilor politice și ale altor europarlamentari prezenți la dezbatere. În mod firesc, cei mai mulți dintre cei care au avut intervenții au fost  europarlamentari români.

Astfel chiar în ziua în care s-au împlinit 30 de ani de la debutul evenimentului ce a schimbat istoria României, Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a dezbătut rezoluţia pentru comemorarea Revoluţiei din decembrie 1989,  document care urmează să   fie adoptat în ședința de joi a forului legislativ comunitar. De remarcat aici faptul că este prima poziție oficială a Parlamentului European pe tema Revoluției din România. Reprezentanta Comisiei Europene a punctat că, acum 30 de ani, în 1989, Revoluția română a început la Timișoara, fiind primul pas spre întoarcerea românilor în Europa, după decenii de izolare.A fost și cea mai sângeroasă revoltă din fostul bloc comunist, cu  peste 1.000 de oameni care au plătit cu prețul vieții libertatea deplină.

Mesajele europarlamentarilor români, între care Traian Băsescu, Dacian Cioloş, Siegfried Mureşan, Vlad Marius Botoş ori Dan Motreanu, au scos în evidenţă că în România sprijinul pentru UE e la un nivel record, cu  72% dintre români care spun că au beneficiat de pe urma aderării la Uniunea Europeană, fapt demonstrat și prin participarea peste media europeană la alegerile europarlamentare din mai.În timp ce, în alte țări europene, regimul comunist a putut fi înlăturat pe cale pașnică,  în România acest lucru a necesitat sacrificiul vieții a 1.142 de persoane, mulți dintre aceștia fiind tineri. Aceștia au luptat pentru democrație, pentru libertate, pentru libertate de exprimare și de-a lungul ultimilor 30 de ani,  românii au continuat neâncetat această luptă. Au luptat pentru valori europene și pentru câștigarea locului României în Uniunea Europeană și  toți cei 751 de europarlamentari din toate cele 28 de state membre, au datoria să apere valorile pentru care românii și-au pierdut viața în decembrie 1989: democrație, libertate, libertate de exprimare, dreptate. S-a mai spus că trebuie să știm cine sunt responsabili pentru măcelul din decembrie 1989, pentru ca eroii noștri să poată să se odihnească în pace, pentru că România are nevoie de adevăr, pentru că ţara a suferit foarte mult pentru că acești vinovați nu au fost descoperiți imediat după Revoluție.

În acest timp, politicienii de la Bucureşti sunt preocupaţi, ca de obicei, cu răfuielile lor mărunte. Nu pricep nici măcar în aceste zile, când revin în memorie amintiri dureroase, că mai este nevoie şi de o fărâmă de decenţă, de linişte pentru pomenirea morţilor Revoluţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *