Fără ca asta să reprezinte o premieră, România este vizată de o procedură de infringement din partea Comisiei Europene, pentru neîndeplinirea obligației de a comunica transpunerea normelor UE în legislația națională privind combaterea fraudelor cu fonduri europene.
Anunțul a fost făcut la sfârșitul săptămânii trecute de Comisia Europeană, care a decis să trimită avize motivate Irlandei și României. Este o situație gravă, pe de o parte prin prisma faptului că sunt ani de zile de când s-a solicitat transpunerea normelor UE în legislația națională privind combaterea fraudelor vizând interesele financiare ale Uniunii prin intermediul dreptului penal. Potrivit calendarului, statele membre trebuiau să informeze Comisia până în iulie 2019 cu privire la măsurile luate pentru punerea în aplicare a directivei. Pe de altă parte, România a ajuns astfel într-o lumină proastă tocmai acum, când lupta pentru fondurile de reconstrucție și reziliență este mai aprigă decât oricând.
Revenind la armonizarea legislației autohtone cu directivele europene, trebuie spus că aceste norme cresc nivelul de protecție a bugetului UE prin armonizarea definițiilor, a sancțiunilor și a perioadelor de limitare ale infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii. Aspect foarte important, directiva pune bazele competenței materiale a Parchetului European (EPPO), care va investiga, va urmări penal și va obține sancționarea acestor infracțiuni.
Mai adăugăm aici că procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor au fost deschise de Comisia Europeană încă din septembrie 2019, când a trimis câte o scrisoare de punere în întârziere Irlandei și României. N-a făcut nimeni nimic pentru a remedia situația și, în urma avizelor motivate, România și Irlanda mai au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor expuse de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.
Nu spunem aici că România va ajunge să fie penalizată financiar. Este însă evident că sunt grupuri de interese deranjate de respectiva directivă europeană și dispuse la orice pentru a amâna cât mai mult armonizarea cu legislația internă, teama de a da piept cu Parchetul European fiind evidentă.