sâmbătă , 20 iulie 2019
Home / ECONOMIC / ROMÂNIA, CAMPIOANA EUROPEI LA … INFLAŢIE

ROMÂNIA, CAMPIOANA EUROPEI LA … INFLAŢIE

          O veste proastă nu vine niciodată singură şi asta este valabil mai mult ca oricând în cazul românilor. Ca şi când nu ar fi fost destul că vine iarna şi odată cu ea  facturile uriaşe la întreţinere, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat o prognoză care dă multora frisoane. Concret, FMI a revizuit, în jos, estimările privind evoluţia economiei româneşti, atât în acest an cât şi anul viitor, ca urmare a moderării stimulentelor care au stat la baza creşterii robuste înregistrate în 2017.

        Dacă în luna aprilie FMI estima că România va înregistra în acest an o creştere de 5,1%, în raportul publicat recent se vorbeşte de cel mult  4% în 2018.Pentru 2019, FMI preconizează că România urmează să înregistreze o creştere economică de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în aprilie. Cum bugetul de stat a fost construit pe o cifră de creștere economică de 5,5%, un nivel confirmat de Comisia Națională de Prognoză, este clar că optimismul a fost exagerat. Mai mult decât atât, Fondul Monetar Internațional a confirmat veştile proaste anunţate şi de alte instituţii cum sunt băncile comerciale, care vorbesc de o creştere economică de 3,8% în 2018.

        Estimările instituţiei financiare internaţionale au rămas însă nemodificate privind inflaţia medie anuală de 4,7%, dar au fost revizuite în jos pentru 2019, când ritmul de creştere a preţurilor ar urma să se atenueze până la 2,7%. Comparativ, în 2017 România a înregistrat o inflaţie medie anuală de 1,3%…

       Revenind la frânarea economică, este evident că o primă consecinţă va fi o gaură măricică în bugetul care şi aşa abia mai poate fi peticit. Mai departe, pe acest adevărat lanţ al slăbiciunilor, este clar că vor fi şi mai puţini bani pentru  investiţii publice, pentru şcoli şi spitale, că de salariile şi pensile nesimţite nu se atinge nimeni, mai ales că vine un nou an electoral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *