sâmbătă , 22 februarie 2020
STIRI PE SCURT
Ionuţ Bănică, primar şi vicepreşedinte PSD Dâmboviţa:”La Corbii Mari, sigur fac alianţă cu Pro România!”BULETIN RUTIERDâmboviţa: Trei accidente rutiere în mai puţin de două orePreşedintele PSD Dâmboviţa, despre bugetul judeţului:”Criteriul de bază la repartizarea fondurilor a fost interesDragobetele – Sărbătoarea iubirii la români“Vânzători” de cuțite și covoare, sancţionaţi de jandarmi”COSTUMUL POPULAR ROMÂNESC – ARTĂ ŞI TRADIŢIE”Adrian Popescu, Pro România Târgovişte: “Susţinem impozitarea diferenţiată şi progresivă a salariilor”Arest la domiciliu pentru cei trei funcţionari din Primăria TârgovişteAurelian Cotinescu, preşedintele PNL Târgovişte, despre anchetarea celor trei funcţionari din primărieComerţul cu medicamente, paravan pentru evaziune fiscală şi spălare de baniAutovehicule în valoare de 150000 de euro, indisponibilizate la sediul IPJACTIVITĂŢILE EDUCAŢIONALE ORGANIZATE DE COMPLEXUL NAŢIONAL MUZEAL ”CURTEA DOMNEASCĂ” TÂRGOVIŞTE ÎN CADRUL PRTrei bărbați, cercetaţi pentru infracțiuni contra siguranței circulaţieiConsiliul Judeţean Dâmboviţa şi Primăria Târgovişte, stand comun, atractiv, la Târgul de Turism al RomânieiMăsuri de ordine publică la meciul de volei feminin CSM Târgoviște – CSU Belor GalațiProiecţie de scurt-metraje la Biblioteca JudeţeanăFuego, în concert alături de Orchestra Simfonică MunteniaTrei persoane reținute de poliţişti, în dosarul achiziţiilor fictive de la Primăria TârgoviştePentru a curma orice supoziții eronate, Primăria Municipiului Târgoviște aduce la cunoștința opiniei publice urmă
Home / EDITORIAL / ROMÂNIA – PIAŢĂ DE DESFACERE ÎN… CREŞTERE

ROMÂNIA – PIAŢĂ DE DESFACERE ÎN… CREŞTERE

Despre România, economiştii spun de multă vreme  că  a ajuns  o piață de desfacere.  Confirmă încă o dată acest statut, deloc de invidiat,  datele Institutului Național de Statistică , privind  deficitul comercial care a săltat anul trecut la 17,2 miliarde euro, în creştere cu 13% raportat la 2018.

Sunt unii analişti care invocă aici apetitul românilor pentru bunurile din import, ceea ce  ar fi  dus la o creștere a deficitului balanței comerciale. Aşa este şi avem chiar o vorbă plină de tâlc:”suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine!” Plus că snobilor “le pute” cam tot ce este de fabricaţie indigenă. În realitate, cauza principală, determinantă, a   impulsionării consumului, implicit a importurilor, a fost   creșterea salariilor bugetarilor în ultimii ani, coroborată cu faptul că producţia  internă nu poate satisface această cerere, nici cantitativ, cu atât mai puţin calitativ.  Astfel, s-a ajuns în situația de a consuma produse din import. Pentru că nu ar fi fost nicio nenorocire să avem creştere economică dată de creşterea consumului de produse fabricate în ţară, cum de întâmplă în Germania ori Marea Britanie spre exemplu.  Pe când creşterea consumului din importuri înseamnă îmbogăţirea  firmelor străine, implicit  mai mulți bani în bugetele acelor state, prin încasările din taxe și impozite.

Revenind la cifre, anul trecut, importurile au totalizat 86,2 miliarde euro, fiind mai mari cu 4,2% raportat la 2018. Spre comparație, exporturile au însumat 69 miliarde euro, dar creșterea a fost sub două procente. Nenorocirea este că nu importăm numai produse industriale-maşini, utilaje, mijloace de transport, produse chimice şi derivate ori diverse articole manufacturate. România a ajuns la un deficit de peste două miliarde de euro numai în comerţul cu produse agro-alimentare,  enorm de mult şi în egală măsură condamnabil la o ţară care are potenţial suficient pentru a hrăni bine peste 60 de milioane de oameni !

Revenind la deteriorarea balanţei comerciale, putem spune că reprezintă în ultimă instanţă rezultatul creşterii exagerate a salariilor unor categorii de bugetari, fără să fi crescut proporţional şi productivitatea muncii. Şi ca într-un adevărat lanţ al slăbiciunilor, a crescut deficitul bugetar iar România este obligată să acopere din împrumuturi scumpe diferenţa dintre cât produce şi cât consumă. Aici s-a ajuns din vina unor aventurieri politici şi a populismului exagerat, care a început să se manifeste şi în acest nou an electoral.

Astfel, românii au ajuns să crească de două ori PIB-ul altor ţări, odată prin munca milioanelor de migranţi şi apoi prin importurile masive.

Spre comparaţie, Bulgaria are excedent bugetar, Polonia a echilibrat balanţa comercială iar Ungaria are un deficit de 2% dar excedent al balanţei de plăţi, ţări care n-au avut însă neşansa unui trio de coşmar de genul Dragnea-Vâlcov-Teodorovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *