miercuri , 19 iunie 2019
Home / ACTUALITATE / ROMÂNIA PUSTIITĂ

ROMÂNIA PUSTIITĂ

România este tot mai depopulată pe zi ce trece iar  problemele generate de  accentuarea crizei de forță de muncă sunt abia la început. Mult mai grav este că  perspectivele care se conturează capătă dimensiuni dramatice , pe fondul lipsei totale de interes şi de programe care să conducă la îmbunătăţirea indicilor demografici şi să contribuie decisiv la stoparea migraţiei. Pe scurt, statisticile sunt absolute îngrijorătoare: Suntem mai puțini cu 120-130 mii locuitori față de începutul anului iar incertitudinea asupra viitorului țării alimentează tendinţa de  emigrare, toate  datele aratând că jumătate din populația tânără intenționează să emigreze în următorii cinci ani. Dacă se va menţine ritmul actual, populația rezidentă a României ar ajunge, la mijlocul secolului, la cel mult 16 milioane de locuitori , în ipoteza  optimistă. Scenariu   care presupune stoparea migrației negative până în anul 2040, plecând de la nivelul mediu al migrației nete din ultimii trei ani.

      La depopulare se  poate adăuga continuarea ascensiunii procesului de îmbătrânire demografică și tendinţa  stagnării creșterii speranței de viață la naștere. Depopularea țării a intrat într-o fază nouă, cu o pierdere anuală care depășește 100 de mii locuitori.

        Cum și-ar putea imagina cineva că numărul născuților ar putea crește cu această valoare și s-ar menține apoi la nivelul atins, pentru a stopa declinul natural? Adică o creştere a natalităţii cu   37 la sută? Cum s-ar putea reduce cu 27 la sută numărul deceselor ? În niciun caz în condiţiile economice , sociale şi culturale actuale, care fac astfel de schimbări imposibile. 
         Evoluţia principalelor  fenomene demografice, pentru a reduce imensa scădere naturală, ar putea fi influenţată prin programe și strategii bine concepute, prin consultare, adoptând și adaptând politici, programe și practici eficiente în alte țări. Viziunea pe termen lung este cea care se impune, ca și responsabilitatea, continuitatea și competența, plus resursele orientate spre astfel de programe. Adică exact ce lipseşte României de ani de zile: proiecte de ţară fezabile , strategii eficiente, durabile şi canalizarea resurselor în direcţia optimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *