Acasă EDITORIAL ROMÂNIA, RAIUL TUTUROR DOTTORI-LOR

ROMÂNIA, RAIUL TUTUROR DOTTORI-LOR

de STIRI TARGOVISTE DAMBOVITA

Aşa cum  Statele Unite ale Americii au fost şi încă au rămas cunoscute drept “ţara tuturor posibilităţilor”, sintagmă ce simbolizează perspectivele nelimitate care se deschid celor cu spirit întreprinzător şi poftă de muncă, România, odată cu decăderea morală aproape generalizată a clasei politice conducătoare, cu efecte propagate până la păturile sociale cele mai de jos, se transformă, cu fiecare zi şi ireversibil, într-o ţară a hoţilor. Cu durere în suflet şi enorm regret afirmăm că ţara noastră dragă, pentru care s-au jertfit şi au trudit atâtea şi atâtea generaţii de buni români, a ajuns un alt soi de Eden decât cel visat de luminaţii bărbaţi politici ai sfârşitului de veac XIX şi primei părţi a secolului trecut, în care prosperă, prea puţin deranjaţi de lege ori cei plătiţi să aplice legea, hoţi şi escroci cum nu s-au mai văzut până acum.

Şi nu vorbim aici despre pleava care trăieşte din mici găinării ori “elita” care, pleznind de tupeu,  s-a mutat pînă şi în conacele foştilor arendaşi, luate pe nimic şi restaurate, ca o culme a rafinamentului în corupţie,   cu bani europeni. Nu este pentru prima oară când aducem această molimă socială în atenţie şi am revenit, revoltaţi şi scârbiţi la gândul  că s-a cimentat inclusiv o  clasă de mijloc în materie de  hoţie, ca dovadă că nimeni nu se încumetă să încerce măcar să pună lucrurile în ordine.

Iar ca exemplu elocvent, între multe altele şi de dată recentă, avem cazul Direcției de Sănătate Publică București, o grupare de interese şi relaţii de care numai publicul nu profită. De parcă n-au  fost suficiente minciunile şi scandalul protocolului cu furnizorul de apă potabilă, în urma căruia oamenilor le-au fost ascunse informaţii vitale cu privire la calitatea apei pentru consum casnic,   conducerea   a recunoscut cu nonşalanţă că i-a eliberat parafă de medic lui Matteo Politi, italianul cu opt clase, care a pretins că este medic și a operat la cinci clinici private din Capitală. Şi ca o confirmare a faptului că nu batem câmpii, n-au căzut capete, toţi sunt bine-mersi pe funcţiile plătite la fel dacă nu chiar mai bine ca-n vest. În loc să crape de ruşine, să plece în bloc pentru a face loc unora mai puţin mânjiţi, barosanii au anunţat la plezneală că “a demarat o anchetă internă”, cu scopul evident de a pasa vina pe  funcţionarul public  pus să soluţioneze solicitarea escrocului  Matteo Politi. Care funcţionar- iarăşi  o culme a nesimţirii şi fraternităţii bugetare (corb la corb nu-şi scoate ochii) a fost (numai) mutat disciplinar deşi gravitatea cazului este uriaşă, am putea spune fără precedent odată apuse veacurile trecute, când bărbierii făceau şi pe chirurgii…

Colegiul Medicilor din  România s-a delimitat rapid de scandal , dar încă nu ne lămureşte nimeni cum, timp de un an, un ins semianalfabet  (condamnat la închisoare cu suspendare în Italia după mai mulți ani în care a mințit că este medic, profitând de faptul că avea același nume de familie cu al unui cardiolog), a reușit să opereze în mai multe clinici din București.

      Nenorocirea este că nu vorbim de un caz singular, chiar dacă mai puţini au aflat de Pinori Francois, cetăţean francez care a venit în România în 2004 pretinzând că este medic ortoped. După ce a primit autorizaţia de liberă practică (tot) de la DSP, pe baza unei diplome a cărei autenticitate n-a fost verificată, Pinori a lucrat timp de doi ani în baza unor convenţii civile la o clinică din Timişoara, unde a efectuat, contra cost, 159 de intervenţii chirurgicale. De parcă scenariile au fost trase la indigo, şi Pinoti “operase” la rândul său în Italia, unde a fost condamnat şi el pentru practicarea ilegală a profesiei de medic.

Exista aşadar cel puţin un precedent iar “specialiştii” din sistem erau obligaţi să facă verificări amănunţite, aşa cum prevăd  toate protocoalele interne şi mai ales internaţionale.

Şi uite aşa, ca o cruntă ironie a sorţii acestui popor cam prea răbdător, avem parte şi  de un alt simptom  al cancerului din sistem: ne pleacă  medicii tineri, dornici de afirmare, care nu s-au lăsat momiţi  cu două mii de lei, la schimb cu demnitatea călcată-n picioare şi vin în loc scursuri din afară, primite, cum se vede, aproape cu braţele deschise.

P.S. Păcat de doamna economist Sorina Pintea, care a pierdut încă o ocazie, dacă nu să plece din fruntea Ministerului, măcar să facă puţină curăţenie într-un sistem în care epidemiile şi lipsurile de tot felul par a fi cele din urmă probleme.

You may also like

Lasă un Comentariu