Cine mai credea că România va fi oarecum ferită de valul V al pandemiei are deja dovada că s-a înșelat. Primii doi pacienți cu varianta Omicron a SARS-CoV2 – o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui, au fost confirmați în România. Și aceste cazuri nu numai că stârnesc îngrijorare dar ridică și câteva mari semne de întrebare. Pentru că cele două persoane au făcut parte din grupul de repatriați care a intrat în țară pe 30 noiembrie, venind din Africa de Sud. Îmbucurător este faptul că sunt în stare bună dar cineva, dintre cei responsabili, evident, trebuie să răspundă cum au putut ajunge pe teritoriul țării infectați, după ce au trecut prin atâtea filtre de securitate medicală??? Cum de au ieșit testele „negative” înainte de urcarea în avion și la Otopeni??? Au fost făcute în doru’ lelii ori nu sunt relevante, ambele situații fiind la fel de grave??? Dacă la o cursă cu totul specială, la care se presupune că măsurile de siguranță au fost la cel mai înalt nivel, s-au strecurat doi pasageri infectați cu cea mai nouă muțație a virusului, ce se va întâmpla în luna decembrie, cu Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou, perioada cea mai aglomerată din an și cu cel mai dens nivel de circulație???
Iar ca dovadă că nu suntem alarmiști, că exagerăm cu nimic, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a și declarat că sunt analizate diferite scenarii și vor fi decise măsuri temporare pentru a limita răspândirea acestei variante în România. Duminică a fost convocată o ședință la guvern și s-a pus clar impunerea unor măsuri temporare, cel mai probabil restricții, pentru că această tulpină este și mai ușor mai transmisibilă,
Mai mult decât atât, Alexandru Rafila, a spus că, foarte probabil, în România există și alte îmbolnăviri COVID-19 cu varianta Omicron a SARS-CoV2 iar ca ministru are o mare responsabilitate.
Reamintim aici că, imediat ce a fost investit șef al Sănătății, medicul Alexandru Rafila a afirmat că este sceptic în privința posibilității ca România să poată evita valul V pandemic, situația fiind complicată: vin Sărbătorile Crăciunului și Anului Nou ceea ce echivalează cu o perioadă de vârf a mobilității populației și a generării de mari aglomerări în zonele comerciale de tot felul, de la mall-uri și până la piețe agroalimentare, târguri și oboare.
Iar oamenii trebuie făcuți să înțeleagă că avertizările specialiștilor nu conțin mesaje „alarmiste” și că prevenția trebuie să vizeze inclusiv zonele non-pandemice. Însuși profesorul Rafila a completat că „trebuie să fim pregătiți ca, la două săptămâni după Revelion, să facem față acestui nou val.” În opinia sa, singura șansă de evitare a unui număr mare de victime este respectarea cu strictețe a măsurilor sanitare, pentru că Românii care se întorc în țară și cei care pleacă în străinătate de Sărbători pot deveni factori de risc! Concluzia? Depinde în cea mai mare măsură de noi, de comportamentul nostru, al tuturor, cât de mare va fi amplitudinea și durata acestui val V. Adică va fi mai puțină suferință dacă ne vom conforma regulilor de protecție sanitară, dacă vom purta masca și nu ne vom buluci ca oile la strungă. Și în primul rând dacă ne vom imuniza cât mai mulți prin vaccinare, cea mai eficientă armă împotriva pandemiei.