Acasă CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL România- țara „bunicilor” fără nepoți

România- țara „bunicilor” fără nepoți

de adrian

Odată făcute publice primele rezultate și analize asupra  recensământului  și trecut oarecum șocul confirmării oficiale a faptului că populația  României a scăzut la 19 milioane, autoritățile par mai de grabă dispuse să pună batista pe țambal decât să inițieze măcar o reformă legislativă și o strategie pentru evitarea dezastrului demografic. 

Pentru că, dincolo de pierderea imensă reprezentată de migrarea  a circa patru milioane de cetățeni români, îngrijorările majore sunt generate  de trendul actual de îmbătrânire accelerată a populației. Ori aici vorbim despre fenomene cu inerție mare, care nu își pot schimba cursul de azi pe mâine ori prin reglementări la nivel legislativ, cum se întâmplă în economie.

Sociologi de prestigiu  s-au declarat  pesimiști în ce privește evoluția demografică, un palier pe care nimic  se poate corecta bătând din palme. Dacă natalitatea a ajuns  aproape  la jumătate de milion pe an în anii comunismului, cifrele pe anii 2020 și  2021 confirmă că,  la 143 de persoane de vârsta a treia- să le spunem „bunici”, avem 100 de copii sub 15 ani. Ori în urmă cu 20 de ani raportul era invers!  În timp, asta a adus un mare deficit privind  resursa umană și înseamnă  dezechilibre majore pe piata fortei de muncă, fiind implicații economice dar și sociale, pentru că nu mai are cine plăti pentru  pensii.

Altfel spus, problema cea mai gravă nu este că scade populația , ci a dezechilibrelor între cele trei grupe de vârstă: sub 15 ani, între 15 și 65 de ani și peste 65 de ani iar trendul se va  menține  daca nu există o politica de încurajare a natalității pe o perioadă lungă.

O politică realistă, pentru că tinerele familii n-au nevoie de pomana statului pentru a face copii! Au nevoie de locuri de muncă stabile și plătite decent, au nevoie de creșe și grădinițe, de un sistem de Educație performant și asistență medicală la standardele secolului XXI, pe măsura birurilor pe care le plătesc la stat!

 

You may also like

Lasă un Comentariu