duminică , 21 aprilie 2019
Home / ACTUALITATE / ROMÂNIA TRECE LA ORA DE IARNĂ: SÂMBĂTĂ SPRE DUMINICĂ DĂM CEASURILE CU O ORĂ ÎNAPOI

ROMÂNIA TRECE LA ORA DE IARNĂ: SÂMBĂTĂ SPRE DUMINICĂ DĂM CEASURILE CU O ORĂ ÎNAPOI

       Duminică, 28 octombrie, România trece la ora de iarnă 2018. Astfel, în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 devine ora 3.00 iar trecerea la ora de iarnă 2018 va face ca ziua de 28 octombrie să fie cea mai lungă din acest an.

      În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).Numerotarea fusurilor începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich din Marea Britanie, către est. Pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale este ora fusului 1, iar a Europei Orientale, ora fusului 2.

       România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

       În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919. Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o ţară la alta.

      Ţara noastră ar putea renunța, începând cu 2019, la alternarea orei de vară cu ora de iarnă după ce Comisia Europeană a propus, anul acesta, renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide o dată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Asta înseamnă că România va trebui să decidă, la rândul ei, dacă preferă ora de vară sau cea de iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *