sâmbătă , 24 august 2019
Home / EDITORIAL / ROMÂNII – COBAI ŞI BUNI DE PLATĂ PENTRU FANTEZIILE TANDEMULUI VÂLCOV-TEODOROVICI

ROMÂNII – COBAI ŞI BUNI DE PLATĂ PENTRU FANTEZIILE TANDEMULUI VÂLCOV-TEODOROVICI

       Sunt câteva luni bune de când românii au început să resimtă dureros efectele amatorismului dovedit în materie de economie şi finanţe de tandemul toxic Vâlcov- Teodorovici. Primul, în calitate de consilier al primului –ministru a promovat un program fantezist, pe care a încercat să-l cârpească din mers, cu măsuri populiste, efectul fiind contrar celui aşteptat şi tot mai greu de suportat de cea mai mare parte a contribuabililor. Nu este cazul să mai povestim acum despre creşterea abruptă, în multe cazuri dublarea şi chiar triplarea unor salarii la bugetari, fără o acoperire în venituri şi total nejustificat sub aspectul calităţii muncii prestate. Cum “puşculiţa publică” a început să se golească rapid (nu s-au întors nici pe departe sumele preconizate sub formă de impozite indirecte- TVA şi accize la carburanţi, alcool şi tutun), au înţeles până şi cei doi că nu este sustenabilă o creştere economică doar pe baza consumului. Au continuat să ignore însă toate avertismentele, în special privind avansul deficitului de cont curent şi, din calcule şi interese electorale, au trecut  cu bună ştiinţă peste mai toate principiile după care se guvernează o economie sănătoasă, mergând din eroare în eroare. Grav este că, dincolo de declaraţiile fanteziste, pe care s-a grăbit să le corecteze chiar de a doua zi, în special Teodorovici a pornit un asalt şi asupra BNR, instituţie nesubordonată guvernului.

      Ce a ieşit, ştiu al dracului de bine milioanele de români care au credite la băncile comerciale: a explodat efectiv indicele ROBOR iar dobânzile au luat-o razna. Oamenii s-au pomenit cu câteva sute de lei în plus la rate iar inflaţia, de două ori şi jumătate peste zona euro, aproape că a anulat creşterile salariale. O culme a ingerinţei nepermise într-un sistem şi aşa extrem de sensibil, a fost OUG privind “taxa pe lăcomie”. Nimic altceva decât un instrument rudimentar prin care statul ia nişte bani dar nu de la băncile pe care aparatul de propagandă a avut grijă să le demonizeze. Banii vor fi plătiţi în cele din urmă tot de români, care vor contracta  credite mai scumpe sau, în cazul fericit în care au pus ceva de o parte, vor avea parte de dobânzi care abia acoperă comisioanele. Cum Robor a coborât forţat în urma măsurii total arbitrare, s-a produs o devalorizare rapidă a leului. Am făcut acest scurt istoric pentru a ilustra fundalul  ultimului atac  dat Vâlcov, care vrea să paseze responsabilitatea tot în seama sistemului bancar, cu BNR ca ţintă principală. Spune această eminenţă cenuşie, şi este susţinut de “colegul” Teodorovici, că Banca Naţională are o rezervă de  36 de miliarde de euro şi pârghiile necesare pentru a stabiliza cursul de schimb: „Cursul valutar nu poate și nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piață liberă. Singura instituție abilitată să administreze “controlat” cursul Leu-Euro este Banca Națională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să țină sub control variațiile de curs”.

        Cu alte cuvinte, cere BNR să arunce euro pe piaţă, să aibă iar leul căutare… Un calcul primitiv şi în acelaşi timp o mare minciună prin omisiune, numai bună pentru a îmbrobodi necunoscătorii. În realitate nu s-ar reuşi altceva decât amplificarea dezastrului.

      Experţii sunt însă de cu totul altă părere:dacă Banca Naţională ar scoate prea mulţi euro în zilele astea, când piaţa internaţională exercită presiune peste piaţa internă, valuta ar fi în exces, leii investitorilor de pe piaţă ar fi în deficit iar dobânzile ar urca serios. Cu riscul real ca ROBOR-ul să urce între 5 şi 7%. S-a intrat practic într-un cerc vicios şi, cum am spus mai devreme, costurile populismului şi incompetenţei vor fi suportate de toţi românii, mai puţin titularii sinecurilor, ai pensiilor şi salariilor nesimţite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *