Cifre oficiale ale INS confirmă faptul că, în România, una din cinci familii abia se descurcă de pe o zi pe alta! Adună restanțe la plata facturilor- e vorba de întreținere/chirii, utilități, rate la bănci , ele mai multe dintre plățile întârziate fiind la energie și întreținere (circa trei sferturi dintre cei care înregistrează restanțe).
Cum în România au fost recenzate circa 7,5 milioane de familii, rezultă că 1,5 milioane nu fac față unor cheltuieli minimale, fiind afectate de sărăcie cam patru milioane de persoane, adulți și copii.
Și aici vine o surpriză de proporții. Institutul Național de Statistică a propus un chestionar prin care a întrebat subiecții care ar fi suma minimă suficientă pentru a se descurca într-o lună. Familii conduse de bărbați au spus că venitul minim net trebuie să fie cel puțin 4.000 de lei pentru a face față tuturor cheltuielilor iar în cazul femeilor „pretențiile” au fost chiar mai mici! Asta în condițiile în care, în luna iulie, salariul mediu net a fost de peste 4.500 de lei.
Spre comparație, în SUA de exemplu, la un sondaj asemănător, americanii au spus că pentru a se simți confortabil financiar, ar avea nevoie de un salariu de aproximativ 233.000 de dolari pe an în medie, adică de peste trei ori venitul mediu al gospodăriilor americane (aproximativ 71.000 de dolari pe an).
Cercetarea INS mai arată că, în țara noastră, 15% dintre familii spun că ar putea face față cheltuielilor curente cu un venit bănesc net lunar mai mic de 2.001 lei iar 18% este procentul celor care ar avea nevoie de un venit de 3.000 de lei, procent egal cu cel al familiilor care s-ar descurca cu 3-4.000 de lei lunar.
Jumătate dintre familiile chestionate de Statistica spun că venitul bănesc net lunar necesar acoperirii cheltuielilor curente lunare ar trebui să fie mai mare de 4.000 lei.
De remarcat diferențele dintre mediul urban și rural, cei care locuiesc la țară fiind mult mai puțin pretențioși.
Astfel, dacă în mediul rural peste 20% dintre familii apreciază că pot face față cheltuielilor curente ale gospodăriei cu un venit net lunar mai mic de 2.001 lei, în mediul urban, numai 9,7% dintre familii au considerat că este necesar un venit net lunar mai mic de 2.001 lei pentru a face față cheltuielilor curente.
În cazul familiilor din mediul urban, aproape 60% spun că ar avea nevoie pentru cheltuielile curente lunare ale gospodăriei de sume care depăşesc 4.000 lei lunar, față de 39% dintre familiile care locuiesc în zone rurale.
Venituri mici, de sub 2.001 lei, sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente ale familiei, în principal, de cele formate dintr-o singură persoană în vârstă de 65 ani sau mai mult (35,5%).
Pe regiuni, cele mai multe familii care nu s-ar mulțumi cu mai puțin de 4.000 de lei net, sunt cele din Moldova, care e și una dintre cele mai sărace și ne-dezvoltate regiuni din țară.
O concluzie este aceea că foarte mulți români trăiesc în sărăcie, suportând lipsuri considerabile! Se mulțumesc cu puțin , spre deosebire de anumite categorii socio-profesionale plătite cu bani publici, care s-au obișnuit mai mult să ceară de la societate decât să dea ceva în schimb, deși primesc salarii care le asigură o putere de cumpărare cel puțin egală cu media colegilor din Uniunea Europeană. Este unul dintre efectele dramatice ale politizării excesive a societății românești, vorbind aici de prăpastia care se adâncește constant, separând salariații din economia reală de cei de la stat!