Cu o lună în urmă a ieșit la iveală că în Guvernarea Ciucă lucrurile nu se prezintă tocmai bine. Dincolo de întârzierile majore la înfăptuirea unor reforme, de care este condiționată alocarea fondurilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență, a căzut ca o bombă informația privitoare la o gaură de 20 de miliarde de lei la bugetul de stat.
Ceva nemaiîntâlnit de la criza din 2009-2010, ca după primul trimestru deficitul să fie aproape de nivelul prognozat pentru întreg anul. Suma a fost confirmată de însuși ministrul de Finanțe iar liderii coaliției s-au precipitat să anunțe măsuri care mai de care mai belicoase: tăierea sporurilor necuvenite, eliminarea cumulului de pensie cu salariul de la stat, reducerea cheltuielilor publice cu bunuri și servicii! Apoi, pe măsură ce vâlvătaia s-a mai potolit, gaura n-a mai fost de 20 de miliarde ci de numai zece, sporurile au rămas, la fel în cazul cumulului de care se bucură șmecherii pensionați la 45 de ani! Doar vine un an electoral și liderii coaliției au deja o altă prioritate decât să-i fericească pe români.
Se apropie termenul la care „se-nvârte” rotativa și fiecare vrea să-și tragă spuza pe turtă. Unii, adică udemeriștii, vor să rămână cu ce au, alții nu vor să lase transporturile iar din ce se aude, nici președintele Iohannis nu este lipsit de pretenții, dorind încă un minister, pentru consilierul său pe probleme economice.
Cum s-ar spune în limbaj de lemn „negocierile sunt în curs”, o altă necunoscută fiind aceea a respectării de către liderii coaliției a calendarului schimbului de putere. Nu este clar dacă de la 1 iunie (simplă potrivire cu Ziua Internațională a copilului și sărbătoare legală) România va avea un nou premier.
Până una -alta, calendarul predării și preluării mandatelor între partidele Coaliției ar avea mai multe repere, începând cu 10-12 mai, intervalul în care ar avea loc evaluarea miniștrilor. Negocierile ar fi finalizate până pe 24 mai iar pe 27-28 mai se va derula procedura parlamentară pentru rotativă. Cu finalitate, cum spuneam mai sus, pe 1 iunie, când s-ar putea concretiza efectiv schimbul de portofolii.
Dacă s-ar agrea schema din protocol, în linii mari, funcția de premier trece de la PNL la PSD; funcția de vicepremier trece de la PSD la PNL; ministerele Transporturilor și Finanțelor trec de la PSD la PNL, în timp ce social- democrații vor primi portofoliile Justiției și Fondurilor Europene. Sunt ministerele cele mai vizibile și influente, câtă vreme alte ministere cu bugete mari- Mediu și Dezvoltare- rămân la UDMR. Cât despre gaura de la buget, este timp destul și după rotația de la guvern! Și cum de tăiat nu se va tăia nici din sporuri nici din veniturile nesimțite, singura alternativă rămâne o taxare suplimentară a celor care și până acum au achitat nota de plată a huzurului pe bani publici!