duminică , 21 aprilie 2019
Home / SOCIETATE / S-A SUPĂRAT CA VĂCARUL PE SAT…

S-A SUPĂRAT CA VĂCARUL PE SAT…

      Scandal uriaş într-un sat din Ialomiţa, într-un moment care ar fi trebuit să îmbrace cu totul alte semnificaţii. Credincioșii care au participat la resfințirea  bisericii din satul Păltinişu, renovată din banii lor, s-au revoltat că episcopul Sloboziei și Călărașilor nu le-a dat voie să intre în altar după slujbă, așa cum e obiceiul.

      „Având în vedere că e această perioadă de suferință, doliu și durere, astăzi nu se va intra în sfântul altar”- le-a spus Preasfințitul Vincențiu enoriaşilor care au rămas muţi de uimire. A răbufnit apoi supărarea, comentariile unora dintre credincioşi fiind extrem de acide, mai ales  că au contribuit la refacerea lăcașului de cult iar unii oameni veniseră de la zeci de kilometri depărtare.

       Şi chiar dacă Arhiepiscopia Sloboziei şi Călărașilor susţine că nu s-a întâmplat nimic neobișnuit la slujba de la Păltinișu  că “hotărârea de a se intra sau de a nu se intra în sfântul altar aparţine fix episcopului” şi că “problema aceasta de tulburare care s-a creat este fix o dezinformare şi reporterul de la faţa locului a incitat pe câţiva”, o ţară întreagă a văzut cu totul şi cu totul altceva.

       Preasfinţitul şi-a făcut greşit socotelile, uitând că lumea s-a schimbat mult în suta de ani care s-a scurs de când unul ca preotul Belciug, mânat de ambiţii nefireşti la un om în sutană, biciuia  cu vorbe grele ţăranii pe care-i privea ca pe o turmă opacă şi ascultătoare… Oamenii simpli, buni creştini, nu numai că n-au pus capetele în pământ, ba chiar au răspuns cu vorbe dure , în limbajul lor direct, nesofisticat, la această “pedeapsă” de  nimic justificată:

       “Auzi- a comentat o bătrână- să ţinem doliu la referendum. Să le fie ruşine !” “Asta era problema ? Că n-a ieşit lumea la vot la referendum ? Credeam că a murit vreun părinte de-al lor şi de asta trebuie să ţinem doliu. Să le fie ruşine, că dacă vor ei să facă prostii tot fac… Că au făcut şi părinţii între ei copii şi acum sunt sfinţi. Credinţa e credinţă, referendumul e referendum. Ce eram noi vinovaţi că n-a ieşit lumea la vot ?”- a spus o altă enoriaşă.”Trebuia să intrăm în altar că noi am construit biserica, cu banii noştri, nu cu banii lor” – a venit altă replică.”Şi-a bătut joc de noi. A venit lume străină… Toată lumea a dat bani. Le-am dat tot ce ne-au cerut.”

      Nu avem  căderea  să judecăm decizia episcopului şi nici nu suntem interesaţi  să comentăm  să replicile unora dintre enoriaşi, lăsând asta la latitudinea cititorilor. Exprimăm însă opinia că asemenea întâmplări, care pot fi evitate cu un dram de înţelegere manifestată de toată lumea, nu fac deloc bine Sfintei Biserici. Cum nu este sănătos nici să fie aruncată anatema asupra altora, doar din graba de a băga gunoiul sub preş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *