duminică , 21 aprilie 2019
Home / EDITORIAL / SĂ MOARĂ (ŞI) CAPRA VECINULUI

SĂ MOARĂ (ŞI) CAPRA VECINULUI

         Supravieţuitori într-o societate stăpânită efectiv de indivizi cu grave carenţe de ordin etic, moral şi profesional, în care despre meritocraţie se  pomeneşte preponderant în dicţionare, nu este chiar de mirare că  invidia este apreciată drept a doua principală trăsătură negativă a românilor de către 23% dintre respondenți,  după credulitate, pentru care au optat cu un procent mai mulţi, concluzionează autorii unui studio social marca GfK. Şi pentru a nu lăsa niciun dubiu, aceeaşi subiecţi au indicat „Să moară și capra vecinului” drept unul dintre proverbale care ne reprezintă.

         Intrând puţin în detalii, cercetarea arată că 76% dintre români pot invidia stilul de viață al celorlalți. Aproximativ jumătate (46%) admit că sunt invidioși pe vacanțele cunoscuților, pe care ei nu și le pot permite iar posesiunile materiale îl fac invidios pe unul din doi români. Vestimentația  declanșează cel mai des sentimentul de invidie (în cazul a 21% dintre cei chestionați), fiind urmată de mașină și apartament (cu câte 14% fiecare) și telefon (11%).

        Foarte trist, dar adevărat, 16% dintre respondenți au recunoscut că au un sentiment de disconfort atunci când află de realizările copiilor altora. Adică nu se întreabă unde şi cum au greşit ei sau odraslele lor dar n-au somn din pricina succeselor celorlalţi…

        La asemenea părinţi, nu este de mirare că nici tinerii nu sunt mai breji: unul din doi indivizi cu vârste între 18 și 29 de ani își compară realizările proprii cu ale celor din jur și devine invidios atunci când se simte în inferioritate iar unul din cinci tineri resimte succesul altora ca pe o presiune neplăcută asupra sa. Definitorie pentru segmentul 18-29 de ani, este importanța acordată banilor și poziției sociale iar aproapele devine interesant atunci când este mai bun, aspect care stârneşte nu competiţie ci frustrare. De ce ? Pentru că nepotismul, pilele și relațiile sunt alte  caracteristici la fel de rele ale societăţii româneşti de  astăzi, ajungând în numeroase situații să conteze mai mult decât studiile.

         De aici procentajul năucitor- nu mai mic de  80% , al  celor invidioși cu precădere în situații profesionale, peste 50% avându-i ca țintă  pe cei care muncesc mai puțin și câștigă mai mult. Vorbeam mai devreme despre exacerbarea nepotismului dar nu trebuie  omise o clipă corupţia , obedienţa şi alte metehne care sugrumă pur şi simplu mai toate domeniile de activitate patronate de stat, cu consecinţe puternic negative inclusiv asupra economiei private. Toate acestea la un loc alterează societatea în care trăim, o erodează şi o divizează, iată, inclusiv în invidioşi şi invidiaţi, cu precizarea că, în acest caz, nu majoritatea dictează…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *