Acasă ADMINISTRAȚIE Sălcioara: Proiect pentru facilitarea racordării gospodăriilor la sistemul de alimentare cu apă potabilă

Sălcioara: Proiect pentru facilitarea racordării gospodăriilor la sistemul de alimentare cu apă potabilă

de adrian

Valentin Pârvu, unul dintre  primarii veterani  ai județului, conduce administrația publică locală din Sălcioara încă din 1990 și, fără exagerare, aproape toate schimbările în bine sunt legate de numele și munca sa. Nimic, niciun proiect nu a venit de la sine, dimpotrivă, într-o comună cu nu mai puțin de nouă sate, lucrurile sunt întotdeauna mai complicate comparativ cu unitățile administrativ-teritoriale compacte. Spre exemplu, rețeaua de drumuri comunale se întinde pe zeci de kilometri. La fel, amenajarea rețelelor de utilități, cu beneficiari mai răsfirați, presupune costuri mult mai mari și, automat, cheltuieli  mai mari de operare. Și totuși primarul Valentin Pârvu s-a priceput să găsească soluții la multe dintre problemele cu care s-a confruntat. Permanent caută modalități de a ridica comuna, de  a  îmbunătăți viața concetățenilor săi. Cum spuneam, proiectele care urmăresc dezvoltarea localității sunt  complexe, mari ca valoare și greu de implementat.

Și avem aici exemplul   uneia dintre investițiile majore, anume înființarea rețelei de apă potabilă în toate cele nouă sate ale comunei. Edilul  a reușit să finalizeze acest proiect considerat de mulți a fi aproape imposibil de materializat, obținând finanțare prin  Programul Național  de Dezvoltare Locală. Toată investiția a costat peste  120 de miliarde de lei vechi, incluzând aici sursele de apă, rezervoarele și  stația de pompare amplasată în satul Sălcioara.

A fost un efort de anduranță dar satisfacția  autorităților locale  este umbrită de ritmul foarte scăzut în care beneficiarii se racordează la rețeaua modernă de apă curentă. Cu destulă supărare, ne-a spus primarul Valentin Pârvu că există puțin  peste 70 de cereri și, în aceste condiții, operatorul regional, respectiv Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovita, întârzie să preia în exploatare și administrare sistemul de alimentare cu apă de la  Sălcioara. Este o situație de blocaj,   dezinteresul cetățenilor fiind pus pe seama faptului că toți dețin puțuri săpate în gospodării,  pânza freatică este aproape, iar apa este de calitate.

Pentru a impulsiona racordarea gospodăriilor la rețeaua publică, primarul intenționează să pună în practică, împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Apă, un proiect privind  branșarea gratuită a gospodăriilor. O facilitate care  îi va determina pe mulți locuitori al comunei să-și racordeze proprietățile la rețeaua de apă potabilă a comunei.

Este un pas important, pentru că Primăria comunei Sălcioara are în plan să realizeze și o rețea de canalizare care să acopere întreg teritoriul comunei. Se așteaptă o sursă de finanțare dar este esențial ca până atunci rețeaua de apă să fie pusă în funcțiune, cu cât mai mulți beneficiari.

You may also like

Lasă un Comentariu