„Drumul Expres București-Târgoviște” este în grafic cu evoluția proiectării și începe să devină un proiect de investiții matur pentru a avea acces la finanțare europeană. În acestă lună, Studiul de Prefezabilitate a primit Avizul Comisiei Tehnico-Economice a CNAIR – S.A. cu nr. 5231/07.07.2022 și urmează să intre în scurt timp pentru avizare în ComitetulTehnico – Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
După obținerea avizului, proiectantul poate începe faza de elaborare a studiului de fezabilitate care, contractual, este programat să se încheie în februarie 2024.
Atunci vor fi create premisele obținerii avizelor necesare emiterii Hotărârii de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici și elaborării documențiilor necesare inițierii procedurii de achiziție publică în vederea realizării obiectivului de investiții „Drum Expres București – Târgoviște“- a anunțat Ionuț Săvoiu (PSD) ministru-secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
În cadrul Studiului de Prefezabilitate au fost studiate patru variante/ alternative de traseu din care trei au rămas pentru etapa următoare, în urma analizei comparative care a cuprins o gamă largă de criterii de performanță privind costul, impactul asupra mediului, impactul asupra factorilor socio-economici și tehnici.
Cele trei variante de traseu vor fi supuse analizei multicriteriale și de proiectare în faza studiului de fezabilitate. Variantele selectate au între 61 și 63,2 km, 5 noduri rutiere și cca 17-24 poduri. Ampriza estimativă a drumului va avea 40 m și vor fi expropiate aproximativ 253 ha. Valoarea investiției este estimată între 1.520 și 1.635 milioane lei la faza studiului de prefezabilitate.