vineri , 24 mai 2019
Home / EDITORIAL / ŞAPTE PIEI DE PE SPINAREA SALARIAŢILOR

ŞAPTE PIEI DE PE SPINAREA SALARIAŢILOR

Încă din timpul domniilor fanariote, pe când negustorii din vestitul cartier al Istanbulului, ajunşi meteoric pe tronul Ţărilor Române, puneau biruri peste biruri, să recupereze cât mai repede şi înzecit peşcheşul dat sultanilor, românii au tot răbdat şi suferit, de cele mai multe ori în tăcere. Cum se întâmplă şi astăzi, când ciocoii de factură modernă, adică mai stilaţi într-ale furtişagurilor şi cu gulere albe, în cârdăşie cu reprezentanţii statului veşnic în foame de bani (dar nu pentru investiţiile cărora le ducem dorul şi de care economia are atâta nevoie), au ajuns să ia mai mult decât şapte piei de pe spinarea contribuabilului român. Şi, aşa cum procedăm de fiecare dată, venim cu argumente clare, din care oricine poate înţelege că fiecare salariat (şi în special  din economia reală) munceşte mai bine de şase luni pe an exclusiv pentru a ţine în funcţiune statul român (şi pentru a-i hrăni căpuşele), de departe cel mai prost administrator şi  gâsca numai bună de jumulit tocmai de cei care sunt aleşi şi plătiţi să-l ocrotească. Revenind la subiect, potrivit unei analize Deloitte,  salariul minim brut din România depășește media regiunii Europei Centrale și de Est. Cu precizarea că, în respectivul areal, salariul minim brut variază între 500 de euro (Estonia) și 261 de euro (Bulgaria), media fiind 421 de euro. Ori, cu o creștere a salariului mediu brut de aproximativ 41% în ultimii doi ani, stăm binişor, peste pragul amintit, ba am putea spune că, cel puţin în aparenţă, suntem chiar bogaţi comparativ cu vecinii sârbi şi bulgari, al căror salariu minim brut nu este mai mare de 261 de euro.

În realitate însă, lucrurile sunt ceva mai complicate şi, dacă la venituri     “pe hârtie” stăm bine, la veniturile nete clasamentul se schimbă spectaculos şi în mod evident în defavoarea salariaţilor români. Şi asta pentru că, în  România, salariul are cea mai mare rată de taxare, de 41,5%, aproape o dată şi jumătate cât media regiunii, care a fost  calculată la 27%. Spre comparaţie, Estonia are cea mai scăzută rată efectivă de taxare a salariului minim, de 4%, urmată de Lituania (10%) și Cehia (14%). Ca să fim şi mai clari, la un salariu brut de 1000 de euro lunar, un estonian plăteşte 40 de euro sub forma diverselor impozite şi contribuţii, un lituanian 100 de euro şi un ceh 140 de euro , în vreme ce statul roman abia se mulţumeşte cu aproape 420 de euro. Pentru că tot ne-am obişnuit să ne raportăm la “vecinii de suferinţă“, contribuţiile salariaţilor bulgari nu depăşesc 22%. România în schimb, are nivelul cel mai mic de contribuții datorate de angajator (2,25%), media fiind de aproximativ 23%

În concluzie, dacă luăm în calcul ratele efective de taxare, salariul minim net din România coboară spre finalul  clasamentului. Adică  angajatul român ajunge să primească mai puțini “bani în mână”, spre deosebire de colegii  din țările cu salariu minim brut mai mic dar şi cu taxare de două-trei ori mai redusă. Faptul că, la  nivelul angajatorului, costurile sunt de departe cele mai reduse în România,  nu are niciun impact asupra angajatului. Grav este că şansele de remediere a acestor dezechilibre sunt extrem de reduse, câtă vreme nu sunt politici economice viabile care să susţină crearea de locuri de muncă bine plătite în sectorul privat, cât timp sunt menţinute pensile nesimţite iar salariile unor categorii de bugetari sunt mărite “din pix”, exclusiv din considerente electorale  ori pe criterii de gaşcă.

Şi pentru că tot am vorbit despre taxarea la sânge a salariatilor, nu trebuie să uităm niciun moment că România are una dintre cele mai ridicate cote TVA din Europa iar nivelul accizelor dublează de cele mai multe ori preţul produselor, cum este cazul carburanţilor auto. Adunând la cele 41,5 procente, cât înseamnă taxarea salariilor brute, aceste impozite indirect, putem spune fără teama de a greşi că fiecare angajat din România munceşte mai mult de şase luni pe an numai pentru a-şi achita contribuţiile, taxele  şi impozitele la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *