sâmbătă , 22 februarie 2020
STIRI PE SCURT
Ionuţ Bănică, primar şi vicepreşedinte PSD Dâmboviţa:”La Corbii Mari, sigur fac alianţă cu Pro România!”BULETIN RUTIERDâmboviţa: Trei accidente rutiere în mai puţin de două orePreşedintele PSD Dâmboviţa, despre bugetul judeţului:”Criteriul de bază la repartizarea fondurilor a fost interesDragobetele – Sărbătoarea iubirii la români“Vânzători” de cuțite și covoare, sancţionaţi de jandarmi”COSTUMUL POPULAR ROMÂNESC – ARTĂ ŞI TRADIŢIE”Adrian Popescu, Pro România Târgovişte: “Susţinem impozitarea diferenţiată şi progresivă a salariilor”Arest la domiciliu pentru cei trei funcţionari din Primăria TârgovişteAurelian Cotinescu, preşedintele PNL Târgovişte, despre anchetarea celor trei funcţionari din primărieComerţul cu medicamente, paravan pentru evaziune fiscală şi spălare de baniAutovehicule în valoare de 150000 de euro, indisponibilizate la sediul IPJACTIVITĂŢILE EDUCAŢIONALE ORGANIZATE DE COMPLEXUL NAŢIONAL MUZEAL ”CURTEA DOMNEASCĂ” TÂRGOVIŞTE ÎN CADRUL PRTrei bărbați, cercetaţi pentru infracțiuni contra siguranței circulaţieiConsiliul Judeţean Dâmboviţa şi Primăria Târgovişte, stand comun, atractiv, la Târgul de Turism al RomânieiMăsuri de ordine publică la meciul de volei feminin CSM Târgoviște – CSU Belor GalațiProiecţie de scurt-metraje la Biblioteca JudeţeanăFuego, în concert alături de Orchestra Simfonică MunteniaTrei persoane reținute de poliţişti, în dosarul achiziţiilor fictive de la Primăria TârgoviştePentru a curma orice supoziții eronate, Primăria Municipiului Târgoviște aduce la cunoștința opiniei publice urmă
Home / INFO NAȚIONAL / Săraci şi la capitolul “prevenţie”…

Săraci şi la capitolul “prevenţie”…

A devenit ceva obişnuit, un fapt banal, ca România să fie plasată veşnic în coada clasamentelor ce ţin de bunăstarea cetăţenilor ori a calităţii serviciilor publice. Iar sistemul de sănătate  nu face excepţie, dimpotrivă. Un recent studiu al experţilor europeni scoate în evidenţă că  România investește cei mai puțini bani în prevenția bolilor,  dintre toate țările Uniunii Europene. În țara noastră se alocă, pentru prevenție, doar 1,7% din cheltuielile totale cu sănătatea, în timp ce media Uniunii Europene este de 3,1%, deci aproape dublu. Este una dintre concluziile care se desprind din raportul “Starea Sănătății în Uniunea Europeană”, publicat  de CE . Altfel spus, ţara noastră investește pentru prevenție, într-un an, doar 18 euro/persoană.

Ce înseamnă asta? Că suntem codaşi la profilaxie dar şi la educaţie sanitară. În special în mediul rural ignoranţa este la ea acasă iar butada “ţăranul roman taie găina când e bolnavă sau când el e bolnav”, este de la sine grăitoare.

Cum România are şi  cel mai sărac sistem de sănătate din UE, lucrurile sunt cu atât mai grave în absenţa unei prevenţii eficiente. De parcă nu era suficient că ţara noastră alocă sănătății cei mai puțini bani din UE- mai puțin de jumătate din media pe Uniune – atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din Produsul Intern Brut, nu vorbim numai de  subfinanțare ci şi despre cheltuirea prea puţin eficientă a resurselor financiare. Pentru că una este tratarea unei afecţiuni medicale în stadiu incipient şi mult mai dificil şi mai costisitor este cazul unui pacient bolnav în stare avansată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *