De când nu mai au la îndemână pârghiile necesare unor intervenții eficiente, autoritățile centrale și locale au pierdut orice control asupra răspândirii infectărilor cu temutul coronavirus. În jur de o mie de pacienți cu COVID-19 s-au externat la cerere și alte trei mii și jumătate de asimptomatici bântuie prin țară, după ce au refuzat internarea. Adăugăm nerespectarea regulilor de distanțare fizică și portul măștii mai mult de formă și avem, laolaltă cu nerespectarea regulilor de igienă personală, “ingredientele” care au generat explozia de cazuri noi de infectare din ultimele două săptămâni. Grav este că proiecția cazurilor de COVID-19 până în ultima decadă a lunii septembrie nu este deloc liniștitoare: de la un maxim de 2.600 de cazuri zilnice într-un scenariu moderat , până la cel mai drastic scenariu, care prevede peste 124.000 de cazuri active.
Se estimează până la 1.500 de persoane internate la terapie intensivă dacă indicele de transmisibilitate se păstrează precum în ultima perioadă. Dacă acest indice crește, cum s-a întâmplat de câteva ori în ultima vreme, pe 19 septembrie România ar putea înregistra peste 8300 de cazuri pe zi, peste 124.000 de cazuri active și peste 4.200 de persoane internate la ATI.
Potrivit autorilor studiului estimativ, numărul bazal de reproducție efectiv s-a aflat în general în jur de 1.1 de la începutul lunii Iunie. Au existat creșteri periodice la 1.2, și scăderi temporare în jur de 1,0 datorate raportărilor mai mici din zilele de duminică și luni.Dacă indicele de transmisibilitate Rt rămâne în jur de 1.1, un număr de aproximativ 2600 cazuri noi vor apărea pe 19 Septembrie. Numărul de internați AȚI în acel moment este estimat în jur de 1570. Pentru scenariul mai grav cu Rt = 1.2, numerele ar fi și mai mari.
Cum este puțin probabil că transmisibilitatea să scadă semnificativ fără măsuri restrictive iar politicienii nu au atâta bun simț încât să tacă și să lase specialiștii să își facă meseria, este clar că trebuie să ne așteptăm la ce poate fi mai rău.
Din nenorocire pentru cetățenii de rând, lipsiți de mijloace și buni doar să-și plătească dările, ne aflăm într-o perioadă cu puternică încărcătură electorală iar manipularea și dezinformarea în scop politic au efecte devastatoare. Chiar și așa, pentru proiecția de R 1,1 si pentru zonele afectate intens, experții recomandă masuri locale sau regionale/județene în funcție de situație, care sa se adauge celor naționale.
Este vorba de limitarea numărului maxim de persoane în grup la 10 in județele/localitățile afectate, supravegherea transportului public, inclusiv a celui pe căile ferate, pentru respectarea cu strictețe a masurilor de distanțare fizica si a portului măștii de protecție, nedepășirea unui număr de maxim 10 călători într-un vehicul de transport în cazul călătoriilor care depășesc ca timp 15 minute. Restricții de călătorie intre orașele/regiunile afectate si restul tarii și protocol de testare cu PCR – testare pentru toti simptomaticii si pentru toți contactai celor pozitivi.
Inclusiv ministrul Sănătății a declarat că România ar putea ajunge în următoarea perioadă la peste o mie de cazuri de COVID-19 pe zi, iar autoritățile ar putea decide instituirea carantinei în anumite zone, localități sau cartiere, cu un număr foarte mare de cazuri. „La trei cazuri la mia de locuitori se poate ajunge la carantinarea unei zone”, a precizat Nelu Tătaru.