Puțin înainte de Anul Nou, Institutul Național de Sănătate Publică a elaborat trei scenarii posibile privind evoluția valului V pandemic, deja puternic resimțit în cele mai multe țări din Europa. Cele trei clasificări sunt- optimist, mediu și pesimist – cu sublinierea că există un numitor comun, anume că vârful valului V va fi atins în luna februarie. În eventualitatea cea mai sumbră, s-ar putea ajunge la un număr maxim de cazuri zilnice de 25.000, cu 5-6000 mai multe decât în acele zile de groază din octombrie 2021, când a fost atinsă amplitudinea maximă a valului IV.
Cei de la INSP avansează și posibilitatea ca maximul atins în valul dominat de mutația Delta (cam în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile), mutația fiind de departe cea mai contagioasă.
Pentru Scenariul 1 s-a avansat o rată de creștere zilnică a numărului de cazuri cu 10%, cu mai puțin de 5% din cazuri care necesită internare în secții și maxim 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI. În scenariul Scenariul 2 – rata de creștere a numărului de cazuri ar fi de 6% zilnic, sub 20% din cazuri necesită internare în secții și cel mult10% din cazurile din secții necesită internare la ATI.
Varianta pesimistă în schimb ar însemna o situație pandemică mai gravă chiar decât ce a fost în octombrie:Scenariul 3 – rata de creștere a numărului de cazuri -10% zilnic, 20% din cazuri necesită internare în secții și unul din opt din cazurile din secții necesită internare la ATI.Asta ar însemna să se ajungă la peste 25.000 de internări, dintre care cel puțin 1.500 în secțiile de Terapie Intensivă, adică o suprasolicitare a sistemului de Sănătate, cel puțin la nivelul de acum două luni și jumătate.
Ca principale vulnerabilități, aproximativ 60% din populația din grupe cu risc epidemiologic ridicat a României este nevaccinată și numai puțin peste 25% dintre persoanele vaccinate au efectuat doza booster. Situația a scăpat de sub control și sub aspectul răspândirii îmbolnăvirilor, prin necompletarea PLF de către aproximativ 50% dintre românii veniți de Sărbători din state puternic afectate de tulpina Omicron. În foarte multe cazuri nu a fost respectată măsura de carantinare, peste care se suprapune întârzierea adoptării legislației referitoare la introducerea pentru o perioadă limitată a certificatului electronic COVID-19, ca măsură de limitare a răspândirii bolii. În consecință, în România există o populație receptivă numeroasă, riscul fiind dublat de capacitatea de răspândire masivă a tulpinii Omicron!