Cu o frenezie greu de argumentat până și în vremuri normale, milioane și milioane de români participă la un soi de mișcare browniană care numai bine nu face în contexul persistenței pandemiei de COVID – 19. Parcă a înebunit toată lumea și fiecare individ în parte nu urmărește decât să își scoată pârleala pentru cele două luni de stat în casă, într-un soi de semi-izolare. Au strigat politicienii demagogi “să fie redată românilor libertatea”. Le-au răspuns cu “urlete” și cu un soi de amestec de veselie forțată și neghiobie toți care s-au simțit lezați în dreptul lor constituțional de a corlăi ori freca menta pe la terase ori de a căsca gura prin mall-uri. În mai puțin de 30 de zile de la ieșirea din starea de urgrnță, s-a spulberat aproape orice urmă de resticție iar nesimțirea unora este atât de ridicată încât nu respectă nici măcar regulile elementare de igienă și portul măștilor medicale, obligatorii în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun. Distanțarea socială este privită ca un moft și, o spunem cu părere de rău, vârstnicii, adică cei mai expuși la infectarea cu coronavirus, rămân capii răutăților.
Iar urmarea acestei incredibile auto-vendete o vedem cu toții: a crescut extrem de alarmant numărul cazurilor noi de îmbolnăvire, depășind chiar în unele zile vârfurile atinse la apogeul pandemiei. Avertismentele specialiștilor se lovesc de opacitatea mulțimii și nu este de mirare ieșirea dură a doctorului Raed Arafat, care s-a declarat supărat că românii au început să ignore măsurile de siguranța, ba chiar să nu mai creadă în existența coronavirusului. Ba a susținut la modul cel mai clar cu putință că situația ar putea deveni foarte gravă.
„Chiar dacă pare dur ce zic acum, la un moment dat, dacă nimeni nu vrea să creadă și nimeni nu vrea să asculte ne rămâne o singură soluție: așteptăm la spital! Primul venit, primul servit! Stăm și așteptăm și să nu uite lumea că vom ajunge la situația, nu eu, medicii, cum s-a întâmplat în alte țări, să decidă cine rămâne în viață și cine nu. Sună extrem de cinic dar este realitatea!”, a spus Raed Arafat pe un post național de televiziune. Arafat îi îndeamnă pe cei care nu cred să se ducă și să stea de vorbă cu cei care s-au externat și care erau simptomatici și să vadă cum s-au simțit când erau în spital, de unde au fost externați cu sechele.
A atras atenția că România a reușit să evite un dezastru precum cel din Italia, unde medicii au decis cine se vindecă și cine nu, din cauza lipsei de aparate și a demontat mitul testărilor și al testelor, spune că pentru a cunoaște situația reală nu e suficientă doar realizarea un număr mare de teste. Un avertisment fără precedent din partea unui specialist în gestionarea situațiilor limită, care trebuie receptat, înțeles și respectat măcar în ceasul al XII-lea !